‘Vier’ de vrijheid: Basisschoolleerlingen schrijven oorlogsverhalen

De vrijheid wordt in Nederland regelmatig gevierd en herdacht, maar altijd rijst ook weer de vraag hoe jongeren er bij betrokken kunnen worden. De Tweede Wereldoorlog ligt immers steeds verder achter ons en inmiddels groeien er generaties op die geen ouders of grootouders hebben die kunnen vertellen over die periode. Dus hoe houd je die…

De vrijheid wordt in Nederland regelmatig gevierd en herdacht, maar altijd rijst ook weer de vraag hoe jongeren er bij betrokken kunnen worden. De Tweede Wereldoorlog ligt immers steeds verder achter ons en inmiddels groeien er generaties op die geen ouders of grootouders hebben die kunnen vertellen over die periode. Dus hoe houd je die verhalen levend?

Binnen het project ‘Wij herdenken en vieren’ van Stadsmuseum Tilburg schreven daarom bibliotheek Midden-Brabant en basisschool De Rennevoirt de schrijfwedstrijd ‘Vier’ uit. Ruim honderd leerlingen van de school deden mee in een poging om een beginnend oorlogsverhaal van de Tilburgse schrijver Frank van Pamelen af te schrijven.

De elfjarige Sophie won de wedstrijd met een verhaal waarin de Tweede Wereldoorlog en een oorlog uit deze tijd samen kwamen.

Omroep Tilburg