Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Verdi’s Un Ballo in Maschera: samenzwering en bedrog

De opera’s van Verdi zijn altijd stukken vol drama, samenzweringen en fantastische aria’s. Un Ballo in Maschera is hier geen uitzondering op. Opera Zuid en Philharmonie zuidnederland voeren deze opera op 2 juni uit in Theaters Tilburg. De voorstelling zal gezongen worden in het Italiaans, met Nederlandse boventiteling.

Un Ballo in Maschera (Een gemaskerd bal) gaat over de Zweedse koning Gustav III, die in 1792 op een gemaskerd bal wordt vermoord.

Vanwege censuur moest Verdi tot zijn grote ergernis de personages en de plaats van handeling veranderen. Toch weet hij van de opera een duister drama te maken, doorvlochten van ironie.

Samenzweerders hebben het gemunt op koning Gustav III, die ondanks waarschuwingen van zijn adviseur Ankastrom de bedreiging niet serieus neemt. Gustav heeft gevoelens voor Amelia, Ankastroms vrouw, en deze liefde blijkt wederzijds.

Tijdens hun geheime ontmoeting, verschijnt Ankastrom onverwacht. Hij herkent zijn gesluierde vrouw niet en wendt zich tot Gustav, die hij wil beschermen tegen de samenzweerders. Om hen om de tuin te leiden, wisselen de heren van kostuum. Tijdens het gemaskerde bal volgt de niet meer te keren ontknoping.

Theaters Tilburg | za 2 juni | 20.15u | Kijk voor meer informatie op www.theaterstilburg.nl

Omroep Tilburg