Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburgs Byzantijns Koor zingt de sterren van de hemel

Het kerstconcert van Stichting EXPO is al jaren een traditie. Dit jaar verzorgt het Tilburgs Byzantijns Koor dit concert. Op zondag 16 december vanaf 14.30 uur treedt het op in de St. Willibrorduskerk in Berkel. De entree is gratis, wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Met dit kerstconcert brengt het TBK, onder leiding van de jeugdige Sil van den Hout, u dichter bij het kerstfeest door de mystieke gezangen van de Slavisch Byzantijnse kerk te combineren met vrolijke kerstliederen uit Rusland en de Oekraïne. De gezangen zijn gecomponeerd door beroemde componisten als Rimsky-Korsakov en Rachmaninov.

Het concert is als een drieluik:

1. een aantal gezangen uit het getijdengebed en de Byzantijnse liturgie.

2. gezangen die qua tekst verbonden zijn met het kerstfeest. Het woordgebruik in deze gezangen is totaal verschillend van onze westerse liturgie. Er wordt door de bril van mensen uit Oekraïne en Rusland gekeken naar de gebeurtenissen rondom Kerstmis.

3. het koor is nu als het ware een groep Koljadki-(Driekoningen)zangers. Zij gaan zingend over Kerstmis langs de huizen, in de hoop hun tas gevuld te krijgen met goede gaven.

Het Tilburgs Byzantijns Koor (TBK) is een gemengd koor van circa 35 zangers en is in Nederland het oudste in dit genre. Dit koor verzorgde al diverse keren het EXPO-kerstconcert op voortreffelijke wijze.

Meer weten? www.tilburgsbyzantijnskoor.com

Omroep Tilburg