TIAFF 2020 staat in het teken van de rijksbouwmeester

In zijn periode als rijksbouwmeester stelde Floris Alkemade de sociale agenda rondom architectuur en de stad centraal. Filmmaker André de Laat maakte de voorbije vijf jaar een portret van hem. Zijn film gaat op 17 september tijdens de TIAFF in première.
Floris Alkemade | Foto: TIAFF

TILBURG – Door corona en de maatregelen die daarmee gepaard gaan past TIAFF (Tilburg Architectuur Film festival) haar programma voor dit jaar aan. Op donderdag 17 september vertoont het festival de première van het portret De Rijksbouwmeester. Maar eerst is er ook een panelgesprek.

In zijn tijd als rijksbouwmeester stelde Floris Alkemade de sociale agenda rondom bouw en de stad centraal. Terwijl filmmaker André de Laat de voorbije vijf jaar een portret van hem maakte. Zijn film gaat dus op donderdag 17 september tijdens TIAFF live in première. Maar eerst bespreekt een panel met onder anderen Floris Alkemade en Elma van Boxel er ook nog die sociale agenda rondom bouw en de stad. Dit panel gaat dan met name in op de rol van ontwerp bij maatschappelijke vragen, zoals in- en exclusie. Het gesprek wordt geleid door Saskia van Stein.

De stad is hot, over heel de wereld verhuizen mensen massaal naar steden. Maar plots was daar toen een virus dat het leven in de stad tot stilstand bracht. Het succes van de stad berust in de eerste plaats op nabijheid van en interactie tussen mensen. En juist het omgekeerde is nodig om het virus tegen te gaan. Op slag zijn om die reden de meest publieke plekken een bedreiging voor de gezondheid en de veiligheid.

Waar ga je de avond zien?

TIAFF biedt tegen betaling een stream aan, zodat je waar dan ook de kans hebt om rechtstreeks het gesprek en de première van de film te volgen. Meer over de avond is te zien op de site van het festival en op die van Cinecitta.

Kees-Luc Simons