Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Theo van Iersel is ‘frêet’ op de Tilburgse Taol

Op dat we het niet vergeten: met de Stichting Tilburgse Taol wil Theo van Iersel ervoor zorgen dat de Tilburgers weer meer hun dialect gaan spreken. Dat doet hij door middel van activiteiten in onder andere de Lochal en het verstrekken van het Leesplèngske. Verder organiseert de Stichting verschillende activiteiten in onder andere de Lochal. Zo nodigt Van Iersel mensen uit de Tilburgse Taol meer te gaan gebruiken.

“Ik ben ‘frêet’ op ons taol en ‘frêet’ dat is trots. Het is ook één van de plaatjes op het Leesplègske. Naast ‘Houdoe’ is freêt’ toch wel mijn favoriete woord.” Met een Taolklas leert hij mensen het Tilburgs op de goede manier schrijven en spreken. Ook met het Schrèèfatteljee, een groepje van zes à zeven mensen, komt de Tilburgse Taol genoeg aan bod.

Als men geen tijd heeft om het te leren, bieden ze ook een Vertaalservice aan opdat het Tilburgs goed wordt vertaald. Maar Theo van Iersel nodigt vooral uit om zelf aan de slag te gaan: “Als je niet weet hoe je het Tilburgs moet uitspreken, lees het dan een paar keer en zeg het ook hardop, dan weet je ook wat er bedoeld wordt.”

Meer informatie over Stichting Tilburgse Taol is te vinden op haar website. Wil je meer CulTuur? Check dan de site van Omroep Tilburg!

Edita Saakian