Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tussen gekte en glorie: Stormkamer onderzoekt het thema psychiatrie in een theatrale ontmoeting

Hoe gaan we om met afwijkend gedrag? Wanneer noemen we iemand een filosoof en wanneer psychiatrisch patiënt? En waarom houden we toch zo van normaal? Theatergezelschap Stormkamer onderzoekt daarom het thema psychiatrie en afwijkend gedrag in de Salon, een theatrale ontmoeting. Want dit is het nieuwe inhoudelijke thema voor het seizoen 2019/2020 van dit gezelschap. Eerst was de groep bekend onder de naam TgNomen. En Hanna van Mourik Broekman is theatermaker achter de groep. Experts en ervaringsdeskundigen uit de psychiatrie gaan op deze avond samen met het publiek de confrontatie aan en verkennen zo de grenzen van gekte en glorie. Op woensdag 23 oktober in Theaters Tilburg.

Theatergezelschap Stormkamer onderzoekt

Het gezelschap Stormkamer hanteert een methode waarin Hanna van Mourik Broekman vorm geeft aan de botsing tussen verschillende waarheden. Dat doet zij al met al in vier stappen. De Salon is stap 2. En een bijzondere stadsgenoot is in die stap gastcurator van de avond. Hij of zij verkent dan zijn of haar kijk op de stad en het leven. Dat doet hij of zij in de eerste plaats met inspirerende mensen, verhalen, muziek en eten. Dit keer bekijkt Hanna de wereld van de psychiatrie vanuit de blik van de professional, de bewoner en de cliënt.

Programma Salon Tilburg

Gastcurator van deze Salon is Jeroen Kloet. Jeroen is psychiater bij GGZ Breburg en heel open over zijn eigen psychische kwetsbaarheid. Volgens de officiële maatstaven heeft hij namelijk een bipolaire stoornis. Wat dat betekent vertelt hij het liefst zelf, want voor iedereen is dit anders. Hij is ook initiator van het Anti Stigma Café. Dat is een plek waar mensen in de sfeer van een kroeg ervaringen kunnen delen over negatieve vooroordelen rondom psychiatrie.

Jeroen: De mens is een open systeem. Onze hersenen communiceren voortdurend met de buitenwereld via onze zintuigen. Dit continue ritme van buiten naar binnen en weer terug lijkt haast een dans. Hoe anders gaat dit als je depressief of angstig bent, of juist manisch of psychotisch. De dans hapert plots. Het open systeem sluit.”

Jeroen laat het publiek kennismaken met bijvoorbeeld Simona Karbouniaris, sociaal wetenschapper en werkzaam als docent en onderzoeker bij Kenniscentrum Sociale Innovatie aan de Hogeschool Utrecht, en Irene Kersten, begeleider van mensen met een trauma en oud-agente bij de politie. Maar ook met Bram Berkvens, manager bedrijfsvoering GGZ, en de band Donny Detox met songwriter en gitarist Daniel van Overveld. Hij maakt muziek geïnspireerd op zijn eigen psyche.

Meer informatie

Kijk voor meer op de site van Theaters Tilburg of op die van Stormkamer.

Kees-Luc Simons