Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Uitzonderlijke blik achter de schermen van haute couture in ‘The Art of Lace’

Op zaterdag de 16e opent in het TextielMuseum de expo ‘The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen’. Er zijn tientallen kanten creaties van beroemde modehuizen te zien. Maar uniek is ook dat de bezoeker toegang krijgt tot exclusief beeld- en geluidsmateriaal. Namelijk een luistertour met Cécile Narinx (de Volkskrant) en Jasmijn Bergisch (Viktor&Rolf) én beelden van het maken van mode. Terwijl dat maken normaal toch achter gesloten deuren gebeurt. ‘The Art of Lace’ eert naast de visie van de modeontwerper ook het vakmanschap van de kantmaker. Maar geeft ook een uitzonderlijke blik achter de schermen van haute couture – van draad tot modeshow.

Luistertour met Cécile Narinx en Jasmijn Bergisch

Hoe komen modehuizen aan hun kant? Wat is een naaihandschrift? En hoe komt het dat er wel eens mensen aan een jurk likken? In een unieke luistertour delen Cécile Narinx van de Volkskrant en Jasmijn Bergisch van Viktor&Rolf wonderlijke details over het buitengewone vakmanschap achter de mode. Ze vertellen onder meer over de materialen die makers gebruiken. En ook over hoe ze onderdelen produceren, en over de handmatige arbeid die erin steekt. Tevens geven de twee experts als het gaat om mode een ruimhartig kijkje in de wereld van haute couture. Dat doen ze dus met bijzondere feiten en verhalen over de modehuizen en hun creaties.

Ontwerper: Iris van Herpen | Haute Couture Herfst/Winter 2016 collectie

In het naaiatelier van Chanel in ‘The Art of Lace’

Chanel is 110 jaar geleden opgericht en is daarmee een van de oudste en meest prestigieuze modehuizen ter wereld. In de expo zijn beelden van Chanel te zien van hoe bewerkelijk het maken van een couturestuk is. Van een plumassier die op ambachtelijke wijze veren in stof verwerkt, tot het handmatig opnaaien van duizenden pailletjes. En het hoofd van het atelier dat dan alles samenbrengt. Tegen de tijd dat het model over de catwalk loopt zijn er niet minder dan 12.000 veren bevestigd. Er zijn dan maar liefst toch ook meer dan 1000 arbeidsuren besteed. En de kantmaker heeft dan al zeker twee maanden aan het kant gewerkt. Bezoekers van de expo kunnen de kwaliteit en verfijning van het kant zelfs met hun eigen handen voelen. Dit dankzij stalen en monsters bij de stukken.

Foto: Fred Collier | Ville de Calais

De expo laat al met al meer dan veertig creaties zien van modehuizen Alberta Ferretti, Balenciaga, en Chanel. Maar ook van Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. De expo ‘The Art of Lace’ is tot en met 10 mei 2020 te zien in het TextielMuseum in Tilburg.

Kees-Luc Simons