Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Skateboarden om te overleven bij Smederij Cinema

Op 26 september is Club Smederij weer omgetoverd tot Smederij Cinema voor de vertoning van de docu ‘Minding the gap’ die gaat over skateboarden om te overleven. In deze film laat Bing Liu in het bijzonder zien wat skateboarden kan betekenen voor tieners uit de Amerikaanse onderklasse. Bing is dan ook filmer en regisseur.

De ontroerende docu was eerder ook te zien op het IDFA en wist al een nominatie voor een Oscar in de wacht te slepen. Na de film praat het publiek na met Tobias Hamer. Hij was eerst jongerenwerker en werkt nu voor jongeren bij verslavingszorg Novadic-Kentron.

Minding the gap

Rockford, Illinois, ligt in het hart van de Amerikaanse Rust Belt. Wie hier opgroeit, kijkt dus uit op werkloosheid en armoede. Maar drie vrienden van de middelbare school vinden hoop en liefde in het skateboarden. Een van hen, Bing Liu, filmt al hun avonturen.

Ruim 12 jaar filmde het talent zichzelf en zijn twee beste vrienden al skatend, hangend en opgroeiend. Hij maakte zo een bijzondere film over volwassen worden.

Bing, Zack en Keire ontvluchten hun beroerde situaties thuis en worden vrienden voor het leven op het lokale skatepark. Niet eerder volgde iemand jongens zo van binnenuit en maakte zo voelbaar wie ze zijn en wat hen beweegt. De film schetst daarmee ook een actueel beeld van een generatie die veel mensen dreigen over te slaan.

“Minding the gap is een slim opgebouwd, prachtig portret van skateboarders in hedendaags Amerika.” – de Volkskrant ★★★★★

 

Kijk voor meer op de site van Smederij Cinema.

Kees-Luc Simons