Amerikaanse saxvirtuoos Kenny Garrett terug in Paradox

Saxofonist Kenny Garrett komt terug naar Tilburg - portret

TILBURG – Kenny Garrett staat bij uitstek bekend om zijn energieke, funky hard bop stijl. En die werkt dan ook keer op keer erg aanstekelijk op zijn publiek. De vorige keer dat hij met zijn kwintet in Paradox speelde, stond het publiek dus aan het eind van de avond op de stoelen. In de jaren tachtig stond hij ook nog naast Miles Davis op het podium. Op woensdag 5 februari heeft de virtuoze Amerikaanse saxofonist Kenny Garrett intussen het genoegen om weer terug te zijn in Paradox.

In 2016 bracht Garrett zijn 18e album Do Your Dance! als bandleider uit. Een imposant aantal, maar ook de albums die Garrett (1960) maakte met andere grote namen vormen een lijst die in het oog springt. Veel liefhebbers van jazz associëren hem nog altijd met Miles Davis. Want Kenny speelde bij Miles vijf jaar lang in diens ‘elektrische periode’. Met Davis maakte hij toen onder meer de albums Amandla (1989) en Miles & Quincy Live at Montreux (1991).

In de jaren negentig ging Garrett zich persoonlijk als artiest meer en meer ontplooien. Zoals hij toen deed met de groep Out of the Blue. Hij won al diverse keren de DownBeat Readers’ Poll als Beste Altsaxofonist. Voor zijn album Five Peace Band – Live ontving Garrett zelfs een Grammy Award. Maar in de eerste plaats is Garrett een muzikant die het liefst live met zijn Quintet op het podium staat van de grote festivals en betere clubs als het gaat om jazz. En zo staat hij nu dus ook al voor de derde keer in Paradox!

Bezetting
Kenny Garrett (sax), Vernell Brown (piano), Corcoran Holt (bas), Samuel Laviso (drums), Rudy Bird (percussie)

Kees-Luc Simons