Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Rogier de Nijs stelt met album BEAT Plastic Waste een muzikale daad tegen vervuiling door plasticafval

Rogier De Nijs presenteert event om album op te nemen met plasticafval - foto van bergen afval op het strand

TILBURG – Drummer Rogier De Nijs toont op zondag 15 maart hier in de stad een plan voor een album met alleen maar instrumenten die zijn gemaakt uit plasticafval, speciaal tijdens een event om daar geld voor in te zamelen. De opname van zijn album BEAT Plastic Waste – Soundtrack of the Plastic Age staat er dan centraal in.

Sinds 2015 bespeelt en bouwt De Nijs instrumenten die zijn gemaakt uit plasticafval. Hij maakt drums van oude emmers en kuipen, flessendoppen worden shakers. Maar met oude flip-flops speelt hij ook een marimba van pvc-buizen. De composities die De Nijs hiervoor schrijft zijn te horen in zijn producties Water Creatures en Musique Plastique. Met een groep bezielde musici waarmee hij dit uitvoert gaat hij deze muziek nu vastleggen op een album.

De Nijs nodigt u nu uit voor een speciale middag op 15 maart rond het thema vervuiling door plastic. Die is vanaf 14.30 uur in de kapel van Mariëngaarde te Tilburg. Met gasten uit de kunst en wetenschap, bioloog Ad Ragas en kunstenaar Harry Vlamings, presenteert hij dan een divers programma. Dat gaat dus over het groeiende probleem van de vervuiling. Ook geeft De Nijs er een voorproefje van zijn nieuwe werk voor het album BEAT Plastic Waste.

Rogier de Nijs’ plan voor opname van het album BEAT Plastic Waste met plasticafval

Sommige geologen spreken vandaag de dag ook wel van het Plasticeen, of het Plastic Tijdperk. Want delen van plastic zijn nu echt overal te vinden, van de hoogste bergtoppen tot in de diepste oceanen. Niet iets waar wij trots op kunnen zijn. De Nijs vindt het dus zijn taak als musicus om hier iets mee te doen.

Op speelse wijze bewijst De Nijs dat hedendaagse muziek uit te voeren is met schijnbaar waardeloos afval. Met zijn werk stelt hij al met al een daad tégen de wegwerpcultuur. Maar ook een vóór een schonere wereld.

Kees-Luc Simons