Randal Corsen blaast zijn ‘explosieve’ kwartet Symbiosis nieuw leven in

Pianist/componist Randal Corsen komt van Curaçao naar Nederland en blaast specaal voor de gelegenheid zijn band Symbiosis nieuw leven in. Ze geven een try-out in Paradox.

Pianist/componist Randal Corsen woont al weer ruim acht jaar op Curaçao waar hij een gevierd musicus is. Speciaal voor het Festival Jazz International Rotterdam komt hij naar Nederland waarbij hij voor deze gelegenheid zijn band Symbiosis nieuw leven inblaast. Dit kwartet mag dan bij menigeen bekend staan als ‘explosief’, maar past dit predicaat volgens jou wel echt bij ze? Oordeel gerust zelf als de mannen op vrijdag 22 oktober een try-out geven in Paradox.

De in Tilburg afgestudeerde Randal Corsen weet als geen ander een brug te slaan tussen moderne jazz en Caribische muziek. De pianist is op Curaçao geboren en is al jaren een van de grootste muzikale ambassadeurs van het eiland. Corsen debuteert in 2004 met het eigenzinnige Evolushon, waarmee hij direct een Edison Jazz Award in de wacht sleept.

Corsen zoekt in zijn muziek altijd naar vernieuwing en durft ook creatief te experimenteren. Symbiosis brengt een gedurfde mengeling van melodische Caribische klanken, klassieke elementen, Latijns-Amerikaanse ritmiek en een vleugje rock. In Paradox zal hij met zijn kwartet dit ambitieuze project opnieuw live tot leven laten komen.

Op Symbiosis kruipt de pianist dichter tegen de jazz aan, met veel ruimte voor rock- en funkinvloeden en sporadisch een vleugje klassiek. (…) Symbiosis is een onstuimig album waarop bedachtzame intro’s, stuwende ritmes en vlammende melodielijnen op het scherpst van de snede duelleren. Corsen laat horen dat hij alle facetten van wat de hedendaagse jazz zo aantrekkelijk maakt, verstaat en beheerst. (…) Het toont niet enkel de klasse van Corsen als musicus, maar etaleert eveneens het buitengewoon kaliber van zijn begeleiders. – Erno Elsinga op jazzenzo.nl

Randal Corsen piano, Glenn Gaddum bas, Mark Schilders drums, Vernon Chatlein percussie

Kees-Luc Simons