Projectweek studenten: De kunst van digitaal samenwerken aan kunst

Een voorbeeld van werk dat studenten van Fontys hebben gemaakt tijdens projectweek Co-creation in quarantine
Werk van Groep 27 - Remember | foto: Fontys Hogeschool voor de Kunsten

TILBURG – Samenwerken aan kunstprojecten in een digitale omgeving is een kunst op zich. Tijdens ‘Co-creation in quarantine’ tonen meer dan 300 studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) hun kunsten, en werken ze over de grenzen van hun eigen vak heen samen aan 38 online performances.

Het was voor het eerst dat deze projectweek geheel en al online verliep. Roy Vinclair, projectleider: “Het is fantastisch om te zien met welke energie de studenten van de diverse disciplines samenwerken en de creativiteit die dan vrijkomt. Het omschakelen naar een online samenwerking was een hele uitdaging, maar de opbrengsten zijn al te zien. Niet alleen dat het project hoe dan ook door kan gaan en we dit aan de studenten konden aanbieden, maar er ontstaat ook een nieuwe manier van samenwerken en samen – op afstand creëren. De groepswerken zijn het eindresultaat van de week, maar centraal staan vooral de kennismaking en de samenwerking tussen studenten van de diverse disciplines.”

Het omschakelen naar een online samenwerking was een hele uitdaging. Er ontstaat ook een nieuwe manier van samenwerken en samen – op afstand creëren.

Harm Hofmans, curator van Co-creation in quarantine en hoofd educatie, over zijn ervaringen in deze week:
Met dit project hebben we niet alleen geëxperimenteerd hoe je als tentoonstellingsruimte ‘grensoverschrijdend’ kunstonderwijs op afstand kan verzorgen, maar ook welke invloed de maatregelen en quarantaine hebben op de creatieve manier van werken en op de samenwerking van kunstenaars en studenten.”

Manon van Riel

Geduld hebben en elkaar laten uitspreken tijdens online vergaderingen is van belang voor een soepele samenwerking.

Een van de studenten is Manon van Riel, zij zit nu in haar eerste jaar van de Academie voor Danseducatie.
Het is bijzonder en spannend om op deze manier samen te werken. Toch zie ik dat het ook veel nieuwe kansen biedt. Geduld hebben en elkaar laten uitspreken tijdens online vergaderingen is van belang voor een soepele samenwerking. We maken plannen, slaan deze op in een document waar iedereen bij kan, en we werken stap voor stap.”

De resultaten van de projectweek zijn terug te zien op de kanalen van Fontys op social media (Facebook en Instagram). Hier een greep uit de creaties:

Remember

Timeless in time

Be.e Hybrid

Kees-Luc Simons