Nieuw muzikaal protest Sophie Straat: “Met smartlap kan ik schreeuwen wat ik denk”

De Amsterdamse volkszangeres Sophie Straat brengt haar muzikale protest en moderne, principiële levensliederen ook naar theater De Nieuwe Vorst.

Sophie Straat brengt op zaterdag 11 december haar muzikale protest en moderne levensliederen naar theater De Nieuwe Vorst. Van de hipsterbakker op de hoek tot de bakfiets en van politiegeweld tot de Tweede Kamer. Sophie kaart het aan in wat zij noemt haar ‘principiële smartlappen’.

De Nederlandse volkszangeres Sophie Straat groeide eind jaren 90 op in de voormalige, maar inmiddels tot ‘yuppenparadijs’ opgewaardeerde volksbuurt De Pijp in Amsterdam. Tegenwoordig schrijft Straat over de effecten die zo’n opwaardering in sociaal en economisch opzicht heeft in haar geboortestad. Dit doet ze samen met producer, muzikant en compagnon Wieger Hoogendorp.

In haar liederen krijg je een kijkje in de levens van de bakfietseigenaar en de Zuidaswerker, maar ook in dat van het net naar Amsterdam-Noord verhuisde kind. Ze brengt actuele thema’s onder de aandacht met haar nummers die onder meer gaan over woningnood, racisme en seksisme. Sophie, in Trouw: “Met de smartlap kan ik schreeuwen wat ik denk.”

Naast haar rol als vertolker van het levenslied, is Straat kunstenaar en maakt zij sociaal geëngageerd werk.

Sophie Straat zingt het levenslied met een boodschap – Het Parool

Subsidiejunk / De GiErBoYs

Voor de show van Sophie treedt Subsidiejunk, de Freejazz-arm van HUT (Humanisten uit Tilburg), op. De groep bestaat uit Thomas Koevoets, Martha Thissen, LSD Pols, Koen Reijnen, Joep Schmitz en Guus van den Heuvel. Daarnaast is er live een sneak te horen van de nieuwe muziek van carnaval(eske)-eighties-hardstyle-cumbia-folkloristische-afrobeat-band De GiErBoYs. Bas Kaufmann, Steven de Kok en Tommy Smits maken hier deel van uit.

Wist je dat De GiErBoYs ook een nieuw nummer hebben met Wieger Hoogendorp, de compagnon van Sophie Straat dus? Wie weet komt hij ook wel langs.

Kees-Luc Simons