Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Concertserie De Link: Pianiste Vicky Chow solo

Pianiste Vicky Chow uit Canada speelt dinsdag 3 december in Het Cenakel in Tilburg. Dan speelt ze ook werken van David Lang, Julia Wolfe en Michael Gordon die nog nooit eerder in ons land te horen zijn geweest. Het concert is georganiseerd door De Link. Dat is de grootste serie concerten van het land die alleen gecomponeerde moderne muziek laat horen.

Sonatra van Michael Gordon is veruit het meest uitdagende stuk muziek dat ik ooit heb gespeeld”, zegt Vicky Chow. “Toen ik voor het eerst de noten zag, wist ik meteen dat het m’n leven lang bij me zou blijven”. Het is een massief en meeslepend bouwwerk. Alle achtentachtig toetsen van de piano worden gebruikt. “Om de paar maanden verdiepte ik me erin, steeds in een andere passage. Het voelde alsof ik een stuk marmer aan het chippen was”. Maar vorig jaar bracht Chow het werk uit op een solo-EP. De New Yorker schreef erover: ‘Sonatra is a milestone of composition, and Vicky Chow’s recording of it is a milestone of pianism.’

Van Julia Wolfe speelt Vicky Chow Compassion. De componiste uit Amerika schreef het vlak na 9/11. Wolfe woont in Lower Manhattan, vlak bij Ground Zero. Zij en haar familie maakten de aanslagen en de nasleep ervan dus van nabij mee. De compositie is dan ook haar verwerking. Van componist David Lang klinkt één van de Memory Pieces, zijn meest intieme werken voor piano. Ook speelt Chow werk van Fjóla Evans, Andy Akiho en Caroline Shaw.

Bang on a Can All-Stars

Vicky Chow is één van de boegbeelden van de muziekscene van nu in New York. Ze maakt deel uit van de befaamde Bang on a Can All-Stars, het ensemble van Julia Wolfe, David Lang en Michael Gordon. Dat zijn componisten met wie ze ook al jarenlang nauw samenwerkt. Ook als soliste wordt Chow alom geprezen als briljant musicus. Haar kracht ligt onder meer in haar uitgesproken keuzes voor de componisten met wie ze werkt. Dat kunnen zowel gerenommeerde namen als jonge talentvolle nieuwkomers zijn. De composities op haar soloalbums laten onmiskenbaar een geluid van nu horen.

Kees-Luc Simons