Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Pianist Jan-Willem Rozenboom geeft theatercollege over Schubert

Pianist Jan-Willem Rozenboom brengt de werken van Schubert naar het grote publiek, zijn theatercollege over de componist gaat zo in première. Dit concert vindt dan ook plaats op vrijdag 27 september in zijn eigen stad, in de concertzaal van Theaters Tilburg.

Tussen zijn pianospel door, verhaalt Rozenboom over Schuberts werken en over zijn worsteling met het uitblijven van de erkenning. Want die bleef tijdens zijn leven dus nog uit. Schuberts oeuvre was, zeker gezien zijn leeftijd, imposant. Hij schreef bijna duizend werken, waaronder honderden liederen en dansen, ouvertures, strijkkwartetten, symfonieën en koorwerken. Rozenboom speelt, en vertelt over Schuberts composities die hem het meest raken. Over hoe de eerste romantische componist op 31-jarige leeftijd totaal berooid overleed en de faam die pas daarna kwam. Zoals bij menig groot kunstenaar faam pas laat komt. Als een popidool uit de vroege negentiende eeuw. Zelfs wie nog niet van Schubert hield, sluit hem straks heus voor altijd in het hart.

Jan-Willem Rozenboom

Jan-Willem Rozenboom is al negentien jaar bekend als de vaste pianist, componist en producer van zanger Guus Meeuwis. Samen met hem schreef hij veel hits, waaronder Toen ik je zag, Brabant en Tranen gelachen. Rozenboom is tevens een getalenteerde klassieke pianist. Hij studeerde in 2000 met lof af aan het Brabants Conservatorium. Ook voltooide hij in 2003 de masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast zijn loopbaan in de popmuziek, bekwaamde hij zich in de Goldberg-variaties van Bach. Maar nu is het dus de beurt aan de romantische componist Schubert.

Meer is te vinden op de site van Theaters Tilburg.

Kees-Luc Simons