Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Over Leven: ontroerende en waardige missie voor jong en oud in Tilburg

Anita Wallfisch (op jeugdfoto als celliste) speelde cello in Auschwitz en overleefde er de verschrikkingen. Bij deze verschrikkingen wordt stilgestaan in de muzikale herdenking Over Leven.

Tijdens de bijzondere herdenking Over Leven reis je mee in de levensgeschiedenis van Anita Wallfisch, Auschwitz-overlevende. Toen ze 18 was, werd Anita vanuit Breslau naar het kamp gedeporteerd. Ze mocht bij toeval lid worden van het vrouwenorkest en dankzij haar plek in dit orkest overleefde zij de verschrikkingen. Jaren later verscheen haar indringende boek ‘De celliste van Auschwitz’ over wat ze er had meegemaakt. Deze aangrijpende geschiedenis komt woensdag 3 mei tot leven in de Tilburgse Concertzaal.

Zonder verbittering kijkt de Duits-Britse celliste terug op haar Holocaustverleden. Anita, op dit moment 97 jaar, heeft één missie: jongeren bewust maken van wat er in het verleden is gebeurd en wat daarvan te leren is. Tegelijk staat ze ook stil bij ontwikkelingen van nu. Een en ander komt naar voren in Over Leven, een herdenking waarbij muziek, woord en beeld naadloos in elkaar overlopen.

Celliste Ella van Poucke drukt de geschiedenis van Anita zo goed als woord voor woord live uit in muziek. Dat doet ze samen met haar broer Nicolas die haar op piano begeleidt. Intussen komen er indrukwekkende momenten, interessante interviews, meningen van nu en beelden van toen voorbij.

Tijdens Over Leven treden naast Nicolas en Ella ook sopraan Charlotte Janssen, Möbius String Ensemble, Kamerkoor Ad Parnassum, Kinderkoor, Lieke Beirnaert en dochter Maya Wallfisch op. Prachtige afwisselende muziek is te horen met werk van Benjamin Wallfisch (kleinzoon), Maarten Hartveldt, Robert Schumann, Richard Strauss, Max Bruch, Maurice Duruflé, Ludwig van Beethoven en Maurice Ravel.

Dit alles om de missie van Anita Wallfisch voort te zetten en herinneringen aan verschrikkingen van de oorlog levend te houden. Uiteindelijk met de bedoeling dat zowel huidige als toekomstige generaties ervan doordrongen raken dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Kees-Luc Simons