‘Over appels die van bomen vallen’: Misschien wat troost?

De expositie ‘Over appels die van bomen vallen’ laat zien dat kunst kan helpen bij het beantwoorden van levensvragen en bij het omgaan met pijn en verdriet.
Regarding you & me | Foto: Marijn Kuijper

TILBURG – In hoeverre spelen trauma’s uit het verleden nog een rol bij toekomstige generaties? Welke eigenschappen worden echt doorgegeven? De Helmondse fotografe Tahné Kleijn deelt samen met verwante kunstenaars een kijk op familie, generaties en alles wat daarbij komt kijken in de nieuwe expositie van Kunstloc Brabant in de LocHal Tilburg.

Door te kijken naar het verhaal van hun eigen familie onderzoeken vijf fotografen voor de expo ‘Over appels die van bomen vallen’ persoonlijke levensvragen. Hun foto’s, video’s en installaties gaan al met al over verlies, pijn en gebeurtenissen uit het verleden. En zeker ook over de warme band tussen onvolmaakte mensen.

De expositie vormt zo dus een onmisbare tegenhanger van het valse plaatje van ‘het perfecte gezin’ dat veel reclames ons voorspiegelen. Voor de toeschouwer biedt dit wellicht de geruststelling of troost dat je niet de enige bent die om moet leren gaan met zwakheden.

De vijf kunstenaars

Samuel Otte, (Houten, 1980)
In ‘De Val’ schetst Samuel Otte zijn worsteling met het geloof, met name in relatie met zijn vader. Dit verhaal vatte hij samen in een boek. Een installatie die een video laat zien brengt je terug bij het sterfbed van zijn vader.

Jip van Tatenhove, (Eindhoven, 1998)
Kun je last hebben van het oorlogstrauma van je overgrootvader? Dat is de vraag die Jip van Tatenhove zich stelde in de installatie ‘Heartsease’.

Tahné Kleijn, (Helmond, 1990)
In 2015 maakte Tahné Kleijn zeven foto’s – met haar eigen familie in de hoofdrol – rondom thema’s als verslaving, geweld en financiële problemen. In 2020 volgde een nieuwe serie met hetzelfde gezin vijf jaar later. Kun je ontsnappen aan je verleden?

Het dronken echtpaar | Foto: Tahné Kleijn

Marijn Kuijper, (Haarlem, 1980)
Marijn onderzoekt in zijn boek en gelijknamige film ‘Regarding you & me’ het gebrek aan een mannelijk rolmodel in zijn leven. Want zijn vader overleed toen hij drie jaar oud was. 

Eva Steentjes, (Goirle, 1997)
‘Dat krijg je van me terug’ is een project van Eva Steentjes. Het schetst aan de hand van foto’s de band tussen een ouder en een kind, en ook hoe deze door verslaving en psychische problemen onder druk kan komen te staan.   

Kunstloc

In de expositieruimte in de LocHal biedt Kunstloc Brabant kunstenaars en initiatieven een podium. Zo wil men in het bijzonder de kracht van kunst en cultuur en het belang van verbeelding voor de samenleving zichtbaar maken. ‘Over appels die van bomen vallen’ laat zien dat kunst kan helpen bij het beantwoorden van levensvragen en bij het omgaan met pijn en verdriet. 

De expositie is (gratis) te bezoeken in de centrale hal in de LocHal in Tilburg van 11 september tot en met 29 november.

Kees-Luc Simons