Ontwerp je eigen knitwear in de Design Studio van het TextielMuseum

Met de Design Studio krijgen bezoekers van het TextielMuseum een uniek inkijkje in hoe mode wordt gemaakt. De studio is gericht op de toekomst van mode.
Foto: Marie Wanders

TILBURG – Vanaf 26 september kunnen bezoekers van het TextielMuseum de ontwerper in zichzelf ontdekken door er hun eigen idee voor een sjaal of sokken uit te voeren. Nadat het ontwerp klaar is, wordt het live gebreid op een van de hypermoderne machines die klaarstaan.

Met deze activiteit krijgen de bezoekers een uniek inkijkje in hoe mode nou wordt gemaakt. Ook richt het museum zich met de Design Studio op de toekomst van mode. Want de sokken en sjaals worden enkel op aanvraag gemaakt van duurzame garens én lokaal gemaakt zonder restafval.

Wat is de Design Studio?

In de Design Studio van het TextielMuseum kruip je in de huid van een designer. Het museum werkt steeds samen met een nieuwe ontwerper. Voor deze eerste editie is dat Bertjan Pot. Samen met het museum maakte hij een app waar jij je eigen sokken of sjaal mee kunt ontwerpen. Ze kozen het eerste thema, en dat is ‘kleur’. Met de Design Studio biedt het museum jou nu de kans om zelf aan de slag te gaan in het TextielLab. Dat is een compleet uitgerust centrum waar ook bekende kunstenaars en ontwerpers hun textiel maken. Zo krijg je een inkijkje in hoe men kleding ontwerpt en maakt. Kleding die je dus elke dag draagt. De studio richt zich, zoals gezegd, op de toekomst van mode. Men gaat dus overproductie uit de weg en is echt duurzaam.

Hoe werkt de Design Studio?

Het is de bedoeling dat je eerst een tijd reserveert. Dat kan online of in het TextielMuseum. Maar je kunt het best online reserveren om zeker te zijn van je plekje. Als je een kwartier van tevoren in de studio bent, heb je er de keuze om eerst nog rond te kijken in de inspiratieruimte. Dan ga je aan de slag op het scherm in de werkruimte. Voor sokken heb je een half uur de tijd, voor een sjaal een uur. Kijk daarna ook hoe de machine je item breit. Tot slot kun je je sokken meteen mee naar huis nemen. Maar sjaals krijg je thuisgestuurd.

Kees-Luc Simons