Muziekids studio in ETZ geïnspireerd door het verleden tijdens coronacrisis

TILBURG – Naast operatiekamers, de intensive care en de verpleegafdeling zijn er nog verschillende andere ruimtes te vinden in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). In ieder geval één van die ruimtes is er een waarvan je er misschien niet gelijk bij stilstaat dat het zich in het ziekenhuis bevindt: een muziekstudio. Muziekids zit inmiddels al zes jaar in het ETZ en kan door voornamelijk jonge patiëntjes gebruikt worden om even met iets anders bezig te zijn dan ziek zijn.

John Verbunt is studioleider van Muziekids en verwelkomt elke dag kinderen die muziek komen maken in deze speciale ruimte van het ETZ. Maar er zijn ook veel kinderen die om wat  voor reden dan ook niet van de afdeling af kunnen. “Elke ochtend van tien tot twaalf gaan we met een karretje vol instrumenten naar de kinderafdeling”, vertelt Verbunt. “Kinderen bezoeken we dan op hun kamer”.

De muziekstudio is er overigens niet alleen voor kinderen die lang in het ziekenhuis moeten verblijven. Verbunt: “Er zijn kinderen, die moeten naar de oogpoli. Daar krijgen ze een druppeltje in hun oog en dan moeten ze een half uur wachten. En dan zeggen ze op de poli: ga maar even naar de muziekstudio. Dan gaan we met de kinderen een half uurtje muziek maken en daarna gaan ze weer terug naar de dokter en hebben ze toch een ontspannend half uurtje gehad.”

Coronavirus

Net zoals bij veel andere initiatieven zorgt het coronavirus ervoor dat de dingen net even wat anders gaan dan normaal. “We zijn toch nog vrij lang op de kinderafdeling gebleven, totdat het erger werd en de maatregelen werden aangescherpt.” Sinds ongeveer een maand kunnen Verbunt en zijn vrijwilligers niet meer de normale werkzaamheden uitvoeren. De inspiratie voor een oplossing haalde de studioleider uit het verleden. “Vroeger had een ziekenhuis een ziekenhuisomroep, Radio Elisabeth was er vroeger. Dat hebben we weer een beetje in het leven geroepen”. Er wordt echter nu wel gebruik gemaakt van alle moderne communicatiemiddelen. Verbunt: “Mensen kunnen een WhatsAppje sturen met welk liedje dat ze willen hebben en voor wie het is. Ook kan er een boodschap bij. Daar maken we dan filmpjes van en sturen we op naar de patiënten.” Ook van buiten het ziekenhuis kunnen verzoekjes ingediend worden voor naasten die wél in het ziekenhuis liggen.

Het zorgt voor een beetje vermaak in het ziekenhuis, wat de patiënten goed kunnen gebruiken. “Ik heb begrepen dat 75 procent van de patiënten die voor corona opgenomen is, niet op de intensive care ligt”, vertelt Verbunt. “Mocht er behoefte aan zijn, dan willen we graag iets voor die mensen doen.”

Tijmen Moelker