Meesterpianist Tiffany Poon wil haar publiek in het Cenakel ‘betoveren’

Recital met meesterpianist Tiffany Poon - portret

TILBURG – Het Cenakel vervolgt de reeks concerten van dit seizoen met een recital van een meesterpianist in de oude kapel, en op 19 januari ontvangt SMET er dus met trots een bijzonder jong talent: Tiffany Poon. Ze heeft ruim 150.000 volgers op sociale media en is zelfs zo populair dat dit concert in december al was uitverkocht. Nog op twee zondagen in deze winter is er een betoverende pianist te zien en te horen, met erna een borrel in gezelschap van hem of haar.

Poon

Poon (1997) is geboren in Hongkong. En ze is op 8-jarige leeftijd al toegelaten tot de Juilliard School Pre-College Division. Ook maakte ze haar debuut op het podium in de VS toen ze 10 jaar oud was. Van toen af geeft ze recitals in de VS, Canada, Europa, Australië en China. Ook trad ze op als soliste met orkesten in de VS en in Europa.

Tiffany ontving al een volledige beurs in het kader van een uitwisseling van de Columbia University / Juilliard School. En ze studeerde piano bij Emanuel Axe en Joseph Kalichstein. Ze is ook al door de Columbia University benoemd tot John Jay Scholar voor haar prestaties. In mei 2018 studeerde ze af aan de Columbia University met een Bachelor of Arts in filosofie. Ook startte ze in het najaar van 2018, met een volledige beurs, een Master of Music aan Yale School of Music. Dat deed ze in het bijzonder bij Dean Robert Blocker.

Haar debuut “Natural Beauty” kreeg veel bijval. Dat is uitgebracht in mei 2014. Het album bevat werken van Bach, Haydn, Chopin, Liszt en Debussy. En naast het uitvoeren en studeren besteedt ze ook tijd aan het maken van video’s op YouTube. Daar deelt ze dan inzichten in als het gaat om haar leven als muzikant, met als doel de drempel voor klassieke muziek te verlagen. Met meer dan 11 miljoen views op YouTube en ruim 150.000 volgers op sociale media begint Tiffany nu dus aan een carrière als artiest van de nieuwe generatie.

Het seizoen 2018-2019 omvat voor haar recitals bij het Klavierfestival Ruhr, het Rheingau Musikfestival, en concerten in Brazilië en Mexico. En ten slotte ook een recital op het Huayi Festival in Singapore.

Meesterpianist Tiffany Poon wint prijzen

In 2014 is Tiffany uitgeroepen tot National Young Arts Winner in de VS. Haar prijzen omvatten de 1e prijs en de beste uitvoering van de Concerto Award. Die prijs kreeg ze op de 8e Moskou Internationale Frederick Chopin Competitie voor Jonge Pianisten in 2012. En ook won ze de 1e prijs op de Juilliard School Pre-College Concerto Competitie in 2014. Onlangs won ze nog de 1e prijs op de Manhattan Internationale muziekwedstrijden, en de 2e prijs in de Walter W. Naumberg Foundation International Competition in de VS. Nu woont ze in Connecticut, VS.

Poon speelt 19 januari werken van Scarlatti, Haydn, Schumann, Beethoven en Liszt.

Kees-Luc Simons