Marco Mezquida Trio: finesse en prachtig samenspel in één vuurwerk aan klanken

De heren van het Spaanse Marco Mezquida Trio strijken neer in Paradox Tilburg om er een mix te brengen van klassieke muziek, moderne jazz en Catalaanse invloeden (portret Marco Mezquida)
Marco Mezquida | Foto: Mireia Miralles

De Spaanse pianist Marco Mezquida strijkt binnenkort met zijn vaste trio neer in Tilburg. Bij uitstek een gelegenheid om live kennis te maken met het gepassioneerde samenspel tussen Mezquida, cellist Martín Meléndez en drummer en percussionist Aleix Tobias.

In thuisland Spanje wordt Mezquida op handen gedragen en in de regio Catalonië werd hij maar liefst twee keer verkozen tot Musicus van het Jaar. Marco Mezquida, geboren op het eiland Menorca, smeedt klassieke muziek, moderne jazz en Catalaanse klanken met flair en finesse aaneen. De krant El Mundo roemt de veelzijdigheid van zijn pianospel, dat varieert van barok tot avant-garde.

Het Marco Mezquida Trio heeft inmiddels tien albums op zijn naam, waaronder het nieuwe Letter to Milos, dat tot stand kwam na de geboorte van Mezquida’s zoon. Een prachtige ode aan zijn pasgeboren kind, die een breed scala aan muziekstijlen omvat. Van latin en vooruitstrevende pop tot romantische muziek, zoals die van Brahms. Traditionele genres uit zijn thuisland voegen een bijzonder element toe aan dit persoonlijke eerbetoon. Denk aan corrido maragato, ajechao, sorteao en bulería.

Vorige zomer wist het trio North Sea Jazz nog in vuur en vlam te zetten. Nu de heren zaterdag 24 februari naar Paradox komen, zijn de Tilburgse verwachtingen dan ook hooggespannen.

Recensie

“…de drie vormen een geweldig hecht en verrassend trio. Letter to Milos is een soort staalkaart, waarmee Mezquida aan zijn zoontje wil laten zien wat hij allemaal aan kleuren en avonturen in petto heeft wat muziek betreft. …Virtuoos, kristalhelder spel… Fantastisch om naar te luisteren.” – Moors Magazine

Milos Smiles
Nacimiento

Kees-Luc Simons