Leesproject Scoor een Boek! feestelijk afgetrapt bij OBS De Blaak

De Bibliotheek Midden-Brabant pakt het probleem van leesachterstand bij kinderen samen met Willem II Betrokken aan met het leesproject Scoor een Boek!
Mascotte Kingo is ook van de partij bij OBS De Blaak tijdens de aftrap van Scoor een Boek!

Een op de tien kinderen in Nederland heeft een leesachterstand. Bibliotheek Midden-Brabant heeft besloten om dit probleem samen met Willem II Betrokken aan te pakken met het project Scoor een Boek! In negen weken tijd gaan kinderen uit groep 5 & 6 uit de gemeentes Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk zo veel mogelijk boeken scoren. Profvoetballer Görkem Saglam en mascotte Kingo moedigen ze hierbij aan. Op 8 februari was het dan zover: de aftrap van dit bijzondere leesproject.

Al wijzend en roepend staan de kinderen van OBS De Blaak in Tilburg voor het raam als Kingo, mascotte van Willem II, komt opdagen op het schoolplein. Het is namelijk een feestelijke dag: het leesproject Scoor een Boek! gaat van start. De lees- en mediaconsulent van Bibliotheek Midden-Brabant, Renske Jongejan, heeft voor het bezoek van Kingo de kinderen verteld wat de bedoeling is. Negen weken lang gaan ze de allerleukste boeken lezen. Voor ieder boek mogen de kinderen een sticker plakken op de speciale scoreposter. Tussendoor krijgen ze aanmoedigende videoboodschappen van Willem II-speler Görkem Saglam en mascotte Kingo en het project eindigt sportief bij het Koning Willem II Stadion.

Doel van Scoor een Boek! is het aanwakkeren van leesplezier bij kinderen om daarmee hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Is dat nodig? Helaas wel: ontzettend veel kinderen in Nederland verlaten de basisschool met taal- en leesproblemen. Als dit probleem niet aangepakt wordt, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze op zoek gaan naar een baan.

Leesbevordering door wedstrijdelement

Juffrouw Sandra van der Velden van OBS De Blaak is nu al enthousiast over het project. “Ik hoop dat we kinderen nog meer aan het lezen krijgen met Scoor een Boek!. Ik heb een aantal moeilijke lezers in de klas en bij de aftrap zag ik die opeens opveren en enthousiast meedoen. Het deed iets met ze. Ik hoop dus dat dit project ze enthousiasmeert om te lezen en dat ze ook daarna blijven lezen. Dat Willem II bij dit project betrokken is, werkt heel goed. Zo’n profvoetballer spreekt de kinderen toch aan.”

Twee van die enthousiaste kinderen zijn Alisa en Kick uit groep 5. Alisa vindt het heel bijzonder dat Scoor een Boek! op haar school plaatsvindt. “Je maakt niet iedere dag mee dat Kingo bij je school op bezoek komt. Dat vind ik superleuk!” Of ze ook veel boeken gaan lezen de komende tijd? Daar zeggen zowel Alisa als Kick volmondig “ja” op. Kick: “Ik ga zeker meer boeken lezen dan normaal! De juf van de bieb had ook heel veel leuke boeken bij zich.” Het eerste boek dat Kick gaat lezen? “Ik denk iets over geschiedenis, want dat vind ik super-interessant.”

Een aangepaste variant

De editie van dit jaar is in een iets aangepaste vorm gegoten. De lees- en mediaconsulenten komen bij sommige klassen niet op bezoek, maar ze zijn te zien via een digischerm. Normaal gesproken eindigt Scoor een Boek! met een sportief slotevenement waarop de eindscore bekend wordt gemaakt. De Bibliotheek en Willem II Betrokken hopen van harte dat het dit jaar weer mogelijk is, maar anders hebben ze een aangepaste variant achter de hand.

Kees-Luc Simons