Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Lambert en Luca vol in licht van de spotlights bij Stadhouders Séances

Gitarist Bram Stadhouders krijgt van Paradox een ‘carte blanche’ om sessies te organiseren onder de titel Stadhouders Séances. Pianist Lambert en percussionist Luca zijn er te gast.

De Tilburgse gitarist Bram Stadhouders krijgt van Paradox de komende vier jaar tweejaarlijks helemaal de vrije hand om sessies te organiseren onder de titel Stadhouders Séances. Stadhouders bouwde de laatste ruim vijftien jaar gestaag aan een internationale carrière als improvisator, componist en ook als drijvende kracht achter allerlei bijzondere projecten. De sessies bieden Bram een kans om het internationale netwerk dat hij door de jaren heen heeft opgebouwd, opnieuw aan te spreken en uit te breiden. Voor zijn sessie van zondag 5 december heeft hij pianist Lambert en percussionist Luca Marini uitgenodigd.

De gitarist heeft niemand minder dan Lambert bereid gevonden om een muzikaal avontuur met hem aan te gaan. Lambert en Bram kennen elkaar nog uit hun studietijd. De muziek van de mysterieuze Duitse pianist/componist Lambert (op het podium draagt hij altijd een Sardijns masker) wordt vaak onder neoklassiek geschaard. Niet zo vreemd, omdat de pianist in het begin van zijn carrière voorprogramma’s deed bij Nils Frahm en Ólafur Arnalds. Maar zelf ziet hij zich meer in de popcategorie, altijd op zoek naar catchy melodieën. Lamberts stijl begeeft zich eigenlijk in het hele spectrum tussen de Beatles en Chopin, al laat hij zich ook inspireren door musici als Bill Evans, Keith Jarrett en Brad Mehldau. Lambert doet daarom graag aan uiteenlopende samenwerkingen.

Luca

Bram en Lambert krijgen ondersteuning van de Duits/Italiaanse percussionist Luca Marini. Deze musicus studeerde aan de conservatoria van Parijs, Montreal, Amsterdam en New York. Op dit moment woont en werkt hij in Berlijn waar hij doorgaat met ontwikkeling van nieuwe technieken en speelstijlen. Met een drumstel als basis combineert Luca traditionele drumtechnieken en percussie met elektronica.

Meerdere ijzers in het vuur

Naast zijn samenwerking met pianist Lambert is Bram tevens actief in de electroband Lumisokea, de Koerdische rockband Adirjam, en het barokensemble Claudiana. Ook werkt hij met musici als avant-popartiest Tatum Rush, jazzgitarist Jasper Stadhouders en de Duitse songwriter Philipp Dittberner. En niet in de laatste plaats ook met jazzgitarist Roberto Pianca en de Sloveense pianist Kaja Draksler.

Kees-Luc Simons