Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Lady Chatterley’s Lover nog altijd prikkelend over liefde, uitsluiting en inclusie

Houvast zoekend in het verleden gaan de performers Florian Myjer en Janneke Remmers van theatercollectief De Warme Winkel de dans (sfeerbeeld) aan met de ooit geruchtmakende roman Lady Chatterley's Lover.
Foto: Lonneke van der Palen

Houvast zoekend in het verleden, van henzelf en van het begin 20e-eeuwse Engeland, gaan spelers Florian Myjer en Janneke Remmers van collectief De Warme Winkel in het theater de dans aan met de ooit geruchtmakende roman Lady Chatterley’s Lover. De gelijknamige voorstelling is woensdag 16 tot en met zondag 20 november dagelijks te zien in de kapel van Fontys Hogescholen.

Vol overgave omarmen de twee personages hun driften. Schaamteloos wentelen ze zich in perversie en genot. Zo nemen ze Lady Chatterley’s Lover een beetje ruig en een beetje teder mee naar de 21e eeuw.

Houvast zoekend in het verleden gaan twee performers (scènefoto) van theatercollectief De Warme Winkel de dans aan met de ooit geruchtmakende roman Lady Chatterley's Lover.
Foto: Sofie Knijff

Schandaal

In de beruchte en grensverleggende roman Lady Chatterley’s Lover (1928) van D.H. Lawrence valt de adellijke Constance Chatterley halsoverkop voor de brute charmes van boswachter Oliver Mellors. Vanwege de opwindende inhoud veroorzaakte de roman in die tijd een groot schandaal. Niet zo verwonderlijk dat deze lange tijd verboden was in Engeland en ver daarbuiten. Maar het boek werd ondanks alles toch decennia lang in het geniep van hand tot hand doorgegeven.

Heilig vuur

Hoewel Lawrence destijds vooral werd gezien als provocateur, was dat absoluut niet zijn bedoeling. De schrijver voelde namelijk heilig vuur om eerlijk te spreken over seks en seksuele voorkeur. Hij wilde nieuwe rolmodellen creëren en zette zijn lezers ook aan in het reine te komen met kanten van onszelf die we het liefst voor de buitenwereld verborgen houden.

Jury van het Nederlands Theater Festival

“In Lady Chatterley’s Lover onderzoeken twee performers hoe vastgeroeste rolpatronen de huidige seksualiteit nog altijd in hun greep houden. Lady Chatterley’s Lover is op momenten confronterend, maar uiteindelijk vooral aangrijpend in hoe de performers bevrijding vinden in hun eigen marginaliteit. Beiden zijn op zoek naar herkenning. In hun allesoverwoekerende eenzaamheid vinden ze elkaar in een pleidooi voor liefde en seks op een manier die zich door niets en niemand laat beteugelen. Dat is moedig en prachtig”, aldus de jury van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Reacties in de bladen

Lady Chatterley’s Lover is een verpletterende tirade tegen de heteroseksuele norm. (…) Het prikkelende contrast dat er tussen de twee spelers ontstaat, laat veel ruimte voor de interpretatie van het publiek: willen de makers op slinkse wijze iets zeggen over (seksuele) rollenpatronen, of spiegelen de spelers de hoofdpersonages van de roman? – NRC, Marijn Lems ★★★★★

Je moet het maar durven: een schijnbaar totaal gedateerde softpornoroman van bijna een eeuw oud gebruiken om iets te zeggen over prangende actuele thema’s. En dat zonder dat het een bij de haren erbij gesleept zooitje wordt. (…) Lady Chatterley’s Lover is een kwetsbare, prikkelende en belangrijke voorstelling over liefde, lust, uitsluiting en inclusie. – Theaterkrant, Sara van der Kooi

Lady Chatterley’s Lover is een genante, hilarische en ontroerende voorstelling over de liefde die niet voldoet aan ‘de norm’. – De Volkskrant, Karin Veraart

Houvast zoekend in het verleden gaan twee performers (scènefoto) van theatercollectief De Warme Winkel de dans aan met de ooit geruchtmakende roman Lady Chatterley's Lover.
Foto: Sofie Knijff

Lees ook:
Twee jonge makers wentelen zich gulzig in Tolstojs meesterwerk Oorlog en Vrede

Kees-Luc Simons