Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Anton Eger – drummer van Phronesis – komt met project Æ naar Tilburg

Kwartet Anton Eger Æ komt naar Paradox - portret Anton Eger in actie
Foto: Dave Stapleton

TILBURG – Hij staat vooral bekend als die geweldig explosieve drummer bij het trio Phronesis en bij saxofonist Marius Neset. Op zaterdag 25 januari komt Anton Eger toch met zijn eigen nieuwe kwartet Anton Eger Æ, waar onder meer de Nederlandse toetsenist Niels Broos deel van uitmaakt, naar Paradox. Opzwepende grooves en elektronische beats vormen al met al de hoofdmoot van deze onnavolgbare groep.

Egers liefde voor jazz is groot, maar – zoals bij de meeste interessante muzikanten – reikt zijn horizon veel verder. Zo vormen elektronica, rock en metal net zo goed een belangrijke bron van inspiratie.

Uitdaging zit er bij Eger altijd al in. Zijn aanwezigheid bij Phronesis duwde de band op de laatste albums ook meer en meer een elektronische kant op. De muziek op Æ staat dan ook vol met hakketak-ritmes in de overdrive. Terwijl de synths daarover schuren, piepen en knarsen. Æ klinkt als Squarepusher op volle vaart, en dat levert enerverende en intrigerende muziek op. En die neemt je dan dus mee op een luistertrip die tegelijk dansbaar en vervreemdend klinkt. Er gebeurt zo vreselijk veel, van volledig over de top gaande, hoekige ritmes en geluiden tot aan haast verstilde atmosferische soundscapes. Paradox denkt zelfs dat deze band een zo uitdagende sound heeft, dat menig liefhebber van Phronesis steil achterover zal slaan.

Bezetting
Niels Broos (keys), Matt Calvert (gitaar), Robin Mullarkey (bas), Anton Eger (drums)

Kees-Luc Simons