Kijk uit: smachtende Gumbo Kings zetten er alle vijf hun ‘scherpe tandjes’ in

De Nederlandse band Gubo Kings (groepsportret) geeft een concert bij Heyhoef-Backstage. Het Belgische trio rond gitarist Stef Paglia warmt de avond vooraf op.

Het gaat heel gezellig worden bij Heyhoef-Backstage, want het podium in de Reeshof verwelkomt weer eens twee acts op één avond. Op zaterdag 15 april opent het Belgische gitaarfenomeen Stef Paglia de avond met zijn eigen trio. Later die avond is het de beurt aan de Gumbo Kings, een verrassend nieuw Nederlands vijftal dat het publiek in de heerlijk bruisende sfeer van New Orleans brengt.

In hun liveshows nemen de vijf jonge Gumbo Kings je mee naar een chique nachtclub, waar het feestje langzaam tot het absolute kookpunt wordt gebracht. Dit terwijl live voor je ogen een vijfkoppige alligator, strak in het pak gestoken, uit de Nederlandse moerasdelta komt gekropen.

Om hun naam te vestigen zijn de mannen sinds de oprichting van de band kilometers aan podium aan het ‘vreten’. Zo namen ze in 2019 deel aan het reizende festival Popronde en stonden ze een jaar later op het NPO Soul en Jazz podium op Noorderslag. Hun schare fans is intussen met het opkomende vijftal mee gegroeid. Aan één stuk door.

Invloeden van Dr. John en Tony Joe White zijn overduidelijk terug te horen in de muzikale stoofpot die de Gumbo Kings hun luisteraars voorschotelen. Uit hun muziek klinkt ook een moderne en eigen kijk op hun geliefde soul en rhythm ’n blues door.

Met de nieuwe plaat In The Dark komen de Gumbo Kings met het meest persoonlijke statement tot nu toe. En met thema’s als eenzaamheid en verlangen doet het album, de titel geeft het al prijs, donkerder aan dan het eerdere werk.

De mannen zijn dan wel onvervalste romantici, kijk vanavond alleen uit voor de scherpe tandjes.

Opening op z’n Belgisch

Stef Paglia is vooral bekend als leadgitarist van bluesicoon Kaz Hawkins (Fr) en van de band BluesBones (Be). Daarnaast heeft Stef nog zijn eigen trio waarin hij behalve als gitarist ook als zanger zijn mannetje staat. Deze zaterdag speelt hij dus met dit trio.

© Walter Vanheuckelom

Kees-Luc Simons