Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Jasper Høiby, bassist van Phronesis, komt met nieuwe groep Planet B naar Paradox

Jasper Høiby’s Planet B speelt in Paradox - groepsfoto
Foto: Dave Stapleton

TILBURG – De Deense bassist Jasper Høiby maakte de laatste tien jaar veel indruk in de wereld van de jazz van deze tijd. En dan in het bijzonder met zijn expressieve geluid, zijn innemende uitstraling op het podium en zijn heldere en gedurfde composities.

Høiby stond eerder al in Paradox met het bekende trio Phronesis. En dat was toen wel weer pittig te noemen. En onlangs stond hij er ook nog eens met de groep van pianist Shai Maestro. Maar op vrijdag 6 maart speelt de bassist in Paradox met zijn nieuwe groep Jasper Høiby’s Planet B.

Sinds de vorming van zijn inmiddels iconische trio Phronesis, ontving Høiby al snel veel bewondering. Zowel van het publiek als van collega’s uit meerdere landen. In de eerste plaats vanwege de meeslepende muzikale energie die van het podium afspat tijdens optredens. Niet voor niets trad ook drummer Mark Guiliana (David Bowie) op met Phronesis.

Planet B

Vorig jaar lanceerde de bassist zijn nieuwste project: Jasper Høiby’s Planet B. Hier weet hij zich in gesteund door de Britse saxofonist Josh Arcoleo (Native Dancer, Jeff Williams) en de Franse drummer Marc Michel (Alfio Origlio, Gilad Hekselman). In dit nieuwe avontuur combineert Høiby zijn dynamische en warme akoestische toon met spannende klanken. Maar ook met vrije solo’s, en met samples en loops die je als publiek vast en zeker van je stuk gaan brengen.

Bezetting
Jasper Høiby (bas), Josh Arcoleo (sax), Marc Michel (drums)

Kees-Luc Simons