Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Jameszoo’s Blind Group bewijst met passie z’n tijd ver vooruit te zijn

Op de openingsavond van jazzfestival Make It Jazz hoor je bij Paradox Jameszoo’s Blind Group rond elektronicawizard Jameszoo (foto) en gitarist/componist Prashant Samlal.
Jameszoo

Jazzfestival Make It Jazz strijkt opnieuw neer in Paradox. In het programma ligt de focus op jonge makers en nieuwe richtingen binnen de jazz. Tijdens de openingsavond, vrijdag 16 september, hoor je Jameszoo’s Blind Group – een band rond elektronicawizard Jameszoo – voorafgegaan door gitarist/componist Prashant Samlal’s ‘solo guitar project’.

Componist en elektronicamuzikant Mitchel van Dinther, beter bekend als Jameszoo en van Jameszoo’s Blind Group, maakte in het begin van z’n muzikale loopbaan al naam als dj. Z’n composities zijn zowel aan hun precisie als aan hun waanzin te herkennen. In Jameszoo’s muziek hoor je avant-garde, jazz, progrock, krautrock en een soort plagend geschal. Kleurrijk en vooruitstrevend, maar ook chaotisch en bizar.

Elektronica- en hiphop-producer Flying Lotus pikte de muziek van Jameszoo op, en nam met hem de albums Fool en Melkweg op. Het laatste zowaar met het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley.

Inmiddels is het derde album Blind van Jameszoo’s Blind Group een feit. Volgens muziekblad OOR ‘een heuse achtbaan om naar te luisteren’ en volgens het Vlaamse Nieuwsblad ‘jazz uit de verre toekomst’.

Jameszoo weet onverwachte schoonheid te toveren uit minimale elektronica, zelfspelende piano’s en vrijzinnige jazz. Vandaar dat Blind een album vol catchy melodieën, ontregelende passages, uitbundige ritmiek en spannende stiltes is.

Jameszoo’s Blind Group bestaat naast Jameszoo ook uit toetsenist Niels Broos, drummer Richard Spaven en bassist Petter Eldh.

De Nederlandse padvinder Jameszoo, alias Mitchel van Dinther, heeft elektronica en vrije vormen van jazzimprovisatie al op verschillende albums gemixt, en Blind is misschien wel zijn meest geslaagde alchemistische avontuur tot nu toe. – Jazzwise

Jameszoo electronics, Niels Broos keyboards, Petter Eldh bas, Richard Spaven drums

Prashant

De Amsterdamse gitarist en componist Prashant Samlal heeft als vertegenwoordiger van de nieuwe generatie jazzmusici in Nederland zijn naam inmiddels wel gevestigd. Terwijl hij bekend is van onder meer de band Ezthetic, Prashant Samlal Quartet en zijn samenwerking met altvioliste en songwriter Roosmarijn. Als bandleider bracht hij in april dit jaar nog zijn tweede album Visitors uit.

Tijdens de openingsavond van Make It Jazz 2022 zal Prashant dus het festival openen met een intiem soloconcert. Daarin zijn z’n nieuwste werken voor gitaar en elektronica te horen.

In z’n muziek zoekt hij muzikale grenzen op om een persoonlijke blend te creëren van compositie, improvisatie en soundscapes. Muziek geïnspireerd door moderne jazz, rock, elektronische en klassieke muziek.

Prashant Samlal gitaar electronics

Kees-Luc Simons