Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Muzikale talkshow Notenkrakers heeft veel noten op zijn zang

Het jaar 2019 gaat de boeken in als het jaar van de herrijzenis van Krezip. Op donderdag 12 december ontvangen presentatoren Marc en Paul Geerts in Paradox de bassist van deze van oorsprong Tilburgse band. Dan zal in de muzikale talkshow Notenkrakers blijken dat ook Joost van Haaren nog veel noten op zijn zang heeft, en verder is er aandacht voor de voormalig voorman van Soft Parade Hans Bos, en de nieuwe band van Mattanja Joy Bradley. Maar ook voor de opvolger van ‘zing-het-zelf-initiatief’ ParaVox: PaRaVoCaal.

Joost van Haaren is méér dan de bassist van Krezip

Een nieuwe single, een optreden op Pinkpop, en drie uitverkochte optredens in Ziggo Dome. Maar ook een nieuw album, een gouden plaat en een aankomende tour langs een aantal festivals. Weinig bands van eigen bodem kregen het afgelopen jaar zoveel aandacht als Krezip. Bassist Joost van Haaren had er zijn handen vol aan. Toch toerde hij afgelopen jaar ook nog met Novastar. Bovendien sluit hij het jaar af met een aantal optredens met The Dutch Queen Tribute. Muzikant in hart en nieren, bescheiden, maar toch vol vuur. In Notenkrakers kijkt de Tilburger terug op een veelbewogen jaar met veel hoogtepunten. En zeker blikt hij ook vooruit op 2020, dat voor Krezip in januari dus al begint met de Vrienden van Amstel LIVE.

Hans Bos

Tilburgse pophistorie. Het was dertig jaar geleden een regelrechte toevalstreffer. Na een optreden van de Eurythmics in Noorderligt gaf zanger/gitarist Hans Bos van Soft Parade een demo aan Dave Stewart. Die viel als een blok voor de sferische muziek en bood de Tilburgse band direct een contract aan. De single When Violets Meet doet het goed, maar het album Puur (1992) valt tussen wal en schip. Met Get Well Soon (1995) probeert de band het nog op eigen kracht, om daarna de handdoek in de ring te gooien.

Het is een kwart eeuw later en Hans Bos is terug. Dit keer onder een andere naam, maar met een soortgelijk geluid. Net als bij Soft Parade zijn bij MonThruSun de jaren zestig nooit ver weg. De songs zijn soms dromerig en breekbaar, dan weer licht explosief. Een deel is al via Spotify te beluisteren, maar pas op 5 maart gaan de negen songs officieel in première. Met bijbehorende videofilms dus. Tijdens Notenkrakers laat Bos alvast een voorproefje horen. Ook gaat hij in gesprek met Marc en Paul.

Mattanja Joy Bradley

Dat ze een dijk van een stem heeft, is niet onopgemerkt gebleven. In 2012 was Mattanja Joy Bradley Serious Talent bij 3FM. Ook is ze toen uitgeroepen tot de Best Dutch Blues Vocalist. Ze speelde zichzelf in de kijker op tv tijdens diverse programma’s, zoals De Beste Singer-Songwriter van Nederland (2012), en Beste Zangers van Nederland (2014). Maar zeker ook in The Voice (2018). Van haar band Bradley’s Circus verschenen vijf albums. Maar midden jaren tien was het genoeg en vertrok Mattanja naar Amerika. Toch is ze nu terug met een nieuwe band, met gitarist Jeroen Kant, bassist Joris Verbogt en drummer Beewee Nederkoorn. Voor de tweede keer in een maand staat Mattanja & The Outsiders op het podium van Paradox. Niet alleen om een paar nummers te spelen, want Mattanja ontvouwt ook de plannen van de band voor 2020.

PaRaVoCaal

Het is de droom van veel zangers om te zingen met een band. Maar waar vind je die zo snel? Met PaRaVoCaal biedt Paradox samen met Louise Donker de oplossing. Wel of geen ervaring, wie zin heeft om te zingen mag zonder repetitie het podium op. Bij Louise zijn de talenten in goede handen. Ze heeft als het gaat om zang een eigen praktijk en werkt als coach bij het Factorium. Daarnaast is ze zelf actief als zangeres in Lieve Louise en de Fanfare. Nieuw is het idee overigens niet. Want Louise nam in oktober het stokje over van Henk Koekkoek, die het jarenlang presenteerde onder de naam ParaVox. In Notenkrakers vertelt ze waarom.

Kort muzikaal college

Ten slotte geeft Notenkrakers’ eigen deskundige als het gaat om pop John van Uden een kort audiovisueel college. Het onderwerp is een verrassing, maar dat het weer leuk en leerzaam wordt, dat staat vast!

Notenkrakers vindt dus plaats op donderdag 12 december in Paradox. Het programma begint om 20.30 uur (deuren open: 19.30 uur) en de entree is gratis. Meer is te vinden op de Facebookpagina van Notenkrakers.

Kees-Luc Simons