Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

In ‘Het eind van…’ de wereld compleet in z’n achteruit

Op 2 september vieren Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel hun Nederlandse première van de voorstelling ‘Het eind van het begin van het einde’ bij Theaters Tilburg.
Foto: Henk Claassen

Onder een dik pak sneeuw zou een voorstelling te zien moeten zijn. Althans, dat zeiden ze bij de kassa toen de kaartjes werden verkocht. Plotseling dwarrelen er sneeuwvlokjes omhoog en komt er iets tevoorschijn dat lijkt op een lege toneelvloer. Is dit het begin? Is dit het einde? Hallo…? Op donderdag 2 september vieren Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel hun Nederlandse première van de 8+ familievoorstelling ‘Het eind van het begin van het einde’, een voorstelling in z’n achteruit. Deze première is dan bij te wonen bij Theaters Tilburg, en op 1 september is er ook nog een try-out.

Deze voorstelling start waar normaal alle andere eindigen, namelijk als acteurs naar huis gaan en alle spullen in de vrachtwagen liggen. Klaar om door te rijden naar een volgend theater. Maar wat als er intussen helemaal geen theaters meer zijn? Het eind van het begin van het einde probeert als voorstelling wanhopig nog iets voor te stellen.

Foto: Kurt van der Elst

Regisseur Jetse Batelaan geeft je met de voorstelling als het ware een kijkje in zijn eigen wereld. Hij lijkt even origineel als grappig de grenzen van de fantasie op te rekken, maar lijkt verwachtingen ook bewust niet waar te maken.  Misschien is het allerlaatste verhaal nog te redden of is er zelfs een weg terug. Wie helpt er mee?

In de pers

Batelaan is erin geslaagd om tijdens de coronacrisis een grootschalige productie te realiseren die ook nog eens urgent reflecteert op de periode waarin er maandenlang geen theater was – De Standaard

Het eind van het begin van het einde (…) is één groot spektakel. Vol intelligente geestige vondsten, en nonsens – Brabants Dagblad

Samen

Na Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde (2016) en Het Verhaal van het Verhaal (2018) volgt nu met de voorstelling Het eind van… de derde samenwerking tussen Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel.

Kees-Luc Simons