Qua weer zit het niet mee: de vroege vogels zweten weg bij 31 graden. Later mogen de regenponcho’s uit de fanny packs getrokken worden, de capuchons van de hoodies op. Maar wie heeft er tijd om over het weer te prakkiseren als half rappend Nederland zich in het Tilburgse bevindt?
Pioniers versus nieuwkomers
Zowel pioniers van de Nederlandstalige hiphopscene als opkomend talent staan geboekt en ongeboekt op de podia. Het uitgesproken voorbeeld hiervan is de show van Extince. De Oosterhoutse artiest is sinds 1986 actief en heeft een Edison Pop Ouvreprijs op zak, net als Golden Earring en Doe Maar, bijvoorbeeld. Als verrassing neemt hij nieuwkomer Moo$ mee op het podium.
De jonge Moo$ spit over flappen geld, need for speed, zijn zilveren grillz. De jaren negentig heeft hij niet meegemaakt, toch zitten ze in hem. Schichtige blikken tussen de teksten door verklappen dat hij nog maar veertien is. Eén dag, om precies te zijn. Op de dag van het festival mag hij de kaarsjes uitblazen. Het publiek zingt hem toe. “Dit is de beste verjaardag van mijn leven”, lacht hij.
Tekst gaat door onder de foto.

“Rest in peace”
Een uur eerder werd het leven nog herdacht op datzelfde podium. “Rest in peace, Hajo Krijger”, sloot Timmietex zijn set af. De producer stapte begin juni uit het leven. Samen hadden de Tilburgers twee jaar terug de EP ‘Ergens Tussen Geel en Oranje’ uitgebracht.
Het was een realiteitscheck na een set waar broederschap de overhand had. Timmietex verwelkomde de toeschouwers in zijn thuisstad met een song over Kruikenzeikers, groette verschillende keren bekenden in het publiek en nam ook zijn oude vriend Tjerkovara mee op het podium. Het was voor Tjerk de Haas tien jaar geleden dat hij optrad.
De ‘domste’ trap show in Nederland
Het Moment blijkt boordevol momenten. Kempi haalt zijn 18-jarige zoon mee op het hoofdpodium, Fat Windjacks doet hun eerste liveshow terwijl ze al zes jaar meegaan, collectief SMIB trekt een vrijwilliger van de festivalweide voor een push-upchallenge, Ronnie Flex stapt als NORI op het podium. “Dit wordt de domste trap show in Nederland geschiedenis”, schreef hij vooraf op Threads. “Zonde dat ik dit maar één keer kan doen.”
Tekst gaat door onder de foto.

Nori is in 2018 twéé keer geboren. Zij is het dochtertje, maar ook het derde studioalbum van de rapper met het subgenre trap in de hoofdrol. Acht jaar later is het voor het eerst een alterego, een complete performance.
Famke Louise, champagne en vrienden
Toch draait niet de hele headlinerset om de gelijknamige plaat. Flex’ onuitgebrachte remix van ‘Chamos’, origineel van Yung Nnelg (ook in SMIB), komt voorbij. De set neemt een andere koers als de New Wave-hit ‘Drank en Drugs’ en ‘Vroom Vroom’, inclusief gastoptreden van (ex-vriendin) Famke Louise, passeren. Als aan het einde blijkt dat er drie minuten over zijn, Flex kijkt nog snel even op zijn telefoon, zet hij ‘voor de fatoe’ nog popnummer ‘Energie’ in.
De Nori-set begint met Flex als soloman, maar al z’n vrienden uit het artiestendorp voegen zich plots voor, achter en naast de dj-booth op het podium. Champagne en waterflessen worden gepopt, maatjes omhelsd, samen gedanst. De festivalweide en het podium ogen hetzelfde: muziek beleef je collectief het hardst.

LEES OOK:
Het Moment groeit door: Nederlandstalige hiphop krijgt eigen podium in Tilburg
