Het Zuidelijk Toneel viert Ketikoti met het project Fort Boekoe

TILBURG – Op 1 juli is het Ketikoti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Ook in Tilburg wordt dit op verschillende manieren gevierd. Het Zuidelijk Toneel vierde dit het afgelopen weekend echter al met het theatrale project ‘Fort Boekoe’.

“Fort Boekoe is onderdeel van een tweeluik”, vertelt Rozemarijn Romeijn, regisseur en initiator van het project. “In mei herdachten we de Tweede Wereldoorlog, in juli de slavernij.” Romeijn had er graag een groot theatraal project van gemaakt, maar dat kon als gevolg van de coronacrisis niet doorgaan. “We zouden binnen dit project ook samen een herdenkingsmaaltijd eten, dat heb ik als uitgangspunt genomen voor de nieuwe vorm van het project.”

Afgelopen weekend konden de bezoekers bij Het Zuidelijk Toneel een ‘theatrale maaltijdbox’ ophalen. Naast de herdenkingsmaaltijd zaten in deze box boekjes en folders met informatie over het slavernijverleden en links naar de performances die Romeijn en haar collega’s maakten met een groep jongeren. Op gepaste afstand deden de jongeren toch een aantal van de performances op de parkeerplaats van Het Zuidelijk Toneel.

Tom van Rooijen