Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Het Immanuel Wilkins Quartet bewijst degelijk maar ook superbehendig te zijn

De Amerikaanse saxofonist Immanuel Wilkins is op tour om zijn album The 7th Hand te presenteren. Daarbij doet hij met zijn vertrouwde kwartet ook Tilburg aan.
WPressphoto / © Rog Walker

De Amerikaanse saxofonist Immanuel Wilkins tourt op dit moment samen met zijn kwartet door Europa om het tweede album van het viertal te presenteren. Tijdens deze tour doen de mannen op vrijdag 4 maart Paradox aan.

‘Het belangrijkste debuut in de jazz sinds jaren’, zo omschreef het Amerikaanse magazine JazzTimes het album Omega van Immanuel Wilkins dat in 2020 verscheen. Het zag ernaar uit dat Wilkins daarmee van het ene op het andere moment zijn naam had gevestigd in de jazzwereld. Hij werd dan ook door meerdere magazines uitgeroepen tot grootste belofte op altsax. The New York Times riep Omega zelfs uit tot beste jazzplaat van 2020.

De saxofonist komt nu dus met zijn Immanuel Wilkins Quartet live in Tilburg het tweede album van het viertal, The 7th Hand, voorstellen. Op dit album grijpt hij in het bijzonder thema’s aan als religie en spiritisme in relatie tot muziek. Van het kwartet maken verder pianist Micah Thomas, bassist Tyrone Allen en drummer Kweku Sumbry deel uit.

Stijl en aanpak

In de frisse, nieuwe stijl van de meestersaxofonist is zowel straight-ahead als vrije impro terug te horen. Al met al wisselt Wilkins zijn toon af van sensueel zacht tot rauw en hard. Zijn aanpak lijkt wel wat weg te hebben van die van Kenny Garrett, Charlie Parker en Ornette Coleman.

Immanuel maakte op jonge leeftijd al deel uit van het project In my mind: Monk at Town Hall, 1959 van pianist Jason Moran. Hij werkte tot nog toe ook al samen met Gretchen Parlato, Solange Knowles, Wynton Marsalis en Aaron Parks. Daarnaast is hij te horen op het album KingMaker van vibrafonist Joel Ross.

Zijn nieuwe album The 7th Hand komt minstens zo hard binnen. Wilkins heeft er een zevendelige suite van gemaakt. – de Volkskrant

Een altsaxofonist met echt een uitzonderlijk expressieve stijl, je hoort zoveel emotie in zijn spel, het is een heel menselijk geluid – NPR Music

Immanuel Wilkins sax, Micah Thomas piano, Tyrone Allen bas, Kweku Sumbry drums

Kees-Luc Simons