Betoverende Pianisten in het Cenakel – Recital met de Duitse Joseph Moog

Het Cenakel vervolgt serie recitals met Joseph Moog - portret
Foto: Thommy Mardo

TILBURG – Dit seizoen vervolgt het Cenakel haar serie bijzondere recitals met meesterpianisten in de oude kapel. Op 16 februari alweer de laatste zondag deze winter met aansluitend een borrel in gezelschap van de betoverende pianist Joseph Moog.

“Clearly he is already among the most briljant of pianists” – Gramophone, Bryce Morrison

Joseph Moog, geboren in 1987 in Ludwigshafen als zoon van professionele musici, begon op vierjarige leeftijd met pianospelen. Hij studeerde na de Musik Akademie van Karlsruhe aan het conservatorium van Würzburg bij Prof. Bernd Glemser en daarna aan de Musik Akademie für Musik, Theater und Media in Hannover bij Ari Vardi.

Zijn talent bleef niet lang onopgemerkt. Zo opende hij in 2016 de serie Meesterpianisten in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam en maakte hij in 2017 zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij trad o.a. ook op in New York en Canada, Hong Kong, Tokyo, Singapore en Seoul. Hoogtepunten van 2018 en 2019 zijn optredens met het Orchestre de Chambre du Luxembourg, en het Rachmaninov Piano Concerto N°2 met het Royal Philharmonic Orchestra in The Royal Albert Hall te London. Maar ook zijn debuut in Noorwegen met het Kristiansand Symfoniorkester en het Oslo Opera Orchestra onder leiding van Cristian Macelaru. Hij gaat terug naar Azië voor zijn debuut met het New Japan Philharmonic om het Brahms Piano Concerto N°2 te spelen, het werk dat hij maakte met het Hong Kong Sinfonietta in 2016. Ook gaat hij weer naar Noord-Amerika voor zijn debuut met het Chicago Symphony Orchestra.

Joseph Moog wint prijzen

Moog heeft meerdere prijzen en awards op zijn naam staan. In 2012 ontving hij van de International Classisal Music Awards (IMCA) de Award for Young Artist. En in 2014 de Award for Soloinstrumentalist of the Year. Ten slotte kreeg hij in 2015 de Gramophone Award voor beste klassieke CD van de wereld.

Zijn discografie is zeer uitgebreid, waaronder pianoconcerten van Moszkowski en Tsjaikovski. Hij bracht zijn elfde opname van Brahms’ Piano Concerto N°2 en Strauss’ Burleske in 2017 uit. In 2018 volgde Debussy’s complete Etudes en Ravel’s ‘Gaspard de la Nuit’. In het Cenakel speelt Moog werken van Ludwig van Beethoven, Gabriel Fauré en Frederic Chopin.

Kees-Luc Simons