Genomineerden E. du Perronprijs 2019: Ellen Deckwitz, Stephan Enter en Asha Karami

TILBURG – De schrijvers Ellen Deckwitz, Stephan Enter en Asha Karami zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2019. Dit is een prijs die in 1986 door de gemeente en Tilburg University is ingesteld. Van toen af kent een jury de prijs elk jaar toe. In het bijzonder aan schrijvers, kunstenaars of instellingen die met een uiting op het vlak van cultuur een bijdrage leveren aan een samenleving waar echt iedereen op-en-top in en aan mee kan doen.

De uitreiking vindt plaats op donderdag 16 april. Dan houdt Maxim Februari ook de negende E. du Perronlezing.

Dit vond de jury van de genomineerden:

Ellen Deckwitz Hogere Natuurkunde

“Op een avond begon je te hijgen, greep naar je borst en riep dat je moest blijven ademen omdat ze anders hadden gewonnen”. Aan het woord is een kleindochter die de stem van haar grootmoeder (1921-2014) laat klinken. Daarbij probeert ze haar ervaringen in de oorlog in Nederlands-Indië onder woorden te brengen. Dat verhaal is alleen in flarden verteld, in snippers overgeleverd. Deckwitz schreef een dichtbundel die al met al laat zien hoe volgende generaties getekend zijn door een land van herkomst dat in oorlog raakte en is verwoest. Het leed en de veerkracht, soms ingewikkeld met elkaar verbonden, blijven bestaan, ook in volgende generaties.

Stephan Enter Pastorale

De roman Pastorale neemt ons mee naar de jaren tachtig, naar een fictief dorp in het midden van het land. Het ene deel van het dorp is christelijk, de “Goede Herder en Zijn Kudde”, en in het andere deel wonen “Ambonezen”. De roman laat zien hoe groepen naast elkaar leven. Maar ook hoe de grenzen tussen de ene en de andere groep ‘poreus’ blijken te zijn. Deze roman overtuigt omdat de beschrijvingen precies en gedetailleerd zijn. En omdat de roman subtiel inzicht biedt in de psyche van de scholier Oscar en zijn zus Louise. Oscar is verliefd op een Moluks meisje, en Louise is een gesjeesde student en onzeker over haar toekomst.

Asha KaramiGodface

Godface biedt veelzijdige, levendige, geestige en ook vaak verontrustende gedichten. Deze poëzie gaat over van alles, van sanering van schulden tot Suikerfeest, en van liposuctie tot ovenfriet. Maar bovenal gaat deze over taal en hoe die in te zetten is om dagelijkse beelden en ervaringen uit te drukken. De dichter is tegendraads en scherp analytisch. Dit is poëzie die nergens of nooit diepzinnig of traag is. Maar wel rauw en levendig, en daarmee voor altijd, in een tijd waarin zomaar alles op social media te zeggen is.

Kees-Luc Simons