Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

‘Geen gelul, maar eerlijke verhalen’ recht uit het leven van Björn gegrepen

Björn van der Doelen (foto) stopte als profvoetballer om muziek te gaan maken. Inmiddels is het zover en gaat hij met z’n band de Huursoldaten optreden bij Heyhoef-Coolvibes.

De uit Goirle afkomstige voormalig profvoetballer Björn van der Doelen stopte nog voor z’n 30ste met voetballen, mede om muziek te gaan maken. Zondag 11 december is het dan zover en treedt hij met z’n band de Huursoldaten op bij Heyhoef-Coolvibes.

Na het uitkomen van z’n derde album Eerwaarde Vader zegen mij want ik heb gezondigd (2018) is deze muzikant pur sang nu alweer twee albums verder. Een theatertour met Karin Bruers en Henk van Straten (2014), een clubtour als voorprogramma van Guus Meeuwis (2016), een theatertour met z’n band de Huursoldaten (2017), nog zo’n tour met Frank Lammers, Anneke van Giersbergen en Alissa May (2021) en een paar honderd optredens (sinds 2007) in grote en verrekt kleine zaaltjes, huiskamers en op festivals heeft Björn van der Doelen al op z’n naam. Niet zo verwonderlijk dus dat hij zich in de loop der jaren uiterst comfortabel is gaan voelen op het podium. Terwijl een glimlach nooit ver weg is. Ongemakkelijke verhaaltjes? Als gepokt en gemazeld singer-songwriter draait Björn er z’n hand niet voor om. “Geen poëtisch gelul maar ware woorden” beschrijft hij zelf.

Over hoe vaak hij pas om zes uur ’s ochtends thuis kwam, alle kroegen al lang dicht. Over hoe hij nu pas inziet hoe eenzaam zij toen moet zijn ‘gewist’. Hoe hij die apenrots moest beklimmen als een man. En over hoe zij Björn uiteindelijk, zonder nog een woord, toch weer in haar armen neemt zoals alleen een vrouw ‘da’ kan. Deze oer-Brabander houdt zijn luisteraars in de tussentijd graag een spiegel voor in zijn echte, oprechte, soms dus ook een ‘bietje’ ongemakkelijke maar bovenal goudeerlijke verhaaltjes. Hij noemt zichzelf met een knipoog ‘de parel van Brabant’.

Björn van der Doelen op het podium is een combinatie van muzikaal theater, poëzie, vertelkunst, folk en blues… En dat allemaal ook nog eens in het Brabants.

Van der Doelen ontpopt zich als een americana-artiest van formaat – Willem Jongeneelen, OOR

Björn van der Doelen laat het Nederlands weer groots klinken. Hij heeft het weer geflikt om met een perfecte plaat op de proppen te komen – indebanvan.nl

Kees-Luc Simons