Feminine geeks niet voor de poes

Twitch streamer, cosplayer, over de headset gamen, single player, e-sports, comic-cons, community, geeks en nerds. Begint het je al te duizelen? Was dan afgelopen woensdagavond maar naar de derde editie van De Grote Geekshow gekomen waar dit allemaal aan de orde kwam. Dit keer was het thema ‘Feminine Geekness’. Oftewel wat speelt zich allemaal af op feminine gebied in de geekscene. Presentatie door Mr. Adrian en sidekick Karlijn van Boxtel van Nerd13, in de studio van Theaters Tilburg.

 

Tekst: Wilfred van der Velden

 

Feminine streaming op Twitch

Als enthousiaste verzamelaar van Amerikaanse comics ben ik een beetje thuis in de wereld van nerds en geeks en zie ik veel op comic cons. Een beurs gericht op comics, films, cartoons, games en alles wat daar uit voortkomt. Voor deze derde show waren drie vrouwelijke gasten uitgenodigd die bekend zijn uit de game en cosplay scenes.

De eerste gast was Puxque, professioneel gamer en met bijna 32.000 volgers bijna dagelijks te zien op streaming platform Twitch. Tijdens haar streams, waarbij ze steeds praat -actieve interactie- tegen haar volgers, gamet ze erop los en daar is ze dus erg goed in. Mr. Adrian, de host van de show en zelf ook Twitch streamer, vroeg haar of ze nadelen ervaart omdat ze een vrouwelijke gamer is. Volgens Puxque werkt het twee kanten op: als men ziet dat ze een vrouwelijke gamer is dan “wil men wel eens zien wat ze er van kan”. Vaak is de kijker dan positief verrast. Maar als het een keer minder goed gaat dan is ze “uiteraard een vrouwelijke gamer”. Niet echt vrouwvriendelijk maar zelf haalde ze haar schouders erover op.

 

Presentator Geekshow Feminine Geeks
Mr. Adrian is de host van de avond | Foto: Wilfred van der Velden

 

Cosplay in eigen regie

Daarna werd Lianne Hazeldonk op het podium verwelkomd. Zij is meervoudig geek want ze maakt illustraties onder de naam Spacemonster Arts, werkt momenteel aan een eigen comic en doet ook aan cosplay. Dat doet ze niet onverdienstelijk als je het mij vraagt, gebaseerd op de foto’s die worden getoond van haar art en cosplay kostuums. Als cosplayer verkleed je jezelf als je favoriete karakter uit een film, serie, comic of game.

 

Presntator en gaste Geekshow
Foto: Wilfred van der Velden

 

Intermezzo presenator en gaste Geekshow
Foto: Wilfred van der Velden

Lianne was niet verkleed naar de show gekomen omdat ze er ook zit als illustrator en niet alleen als cosplayer. Daarom introduceerden Mr. Adrian en zijn sidekick, Lisa van Hattem die opkwam als Star Wars cosplayer. Voor haar kostuum kreeg zij een daverend applaus van het publiek dat dankbaar in ontvangst werd genomen. Wat volgde, was een leuk en spontaan gesprek tussen de dames en de host over alles rondom gamen, cosplay en de positie van vrouwen hierin. Vooral tijdens cosplay optredens zijn Lianne en Lisa van Hattem op hun hoede omdat er wel eens fans “overprikkeld” raken en ze niet altijd weten waar de handen en armen heen gaan. Anekdotes volgden maar de dames weten voortaan heel duidelijk aan te geven wat wel en niet is toegestaan en nemen de regie in handen als ze worden benaderd door fans.

 

Vier gastes op bank in Geekshow
Foto: Wilfred van der Velden

 

Mannen zijn nu eenmaal beter…

Tenslotte kwamen ook e-sports -in wedstrijdverband gamen- kort aan bod. Bij e-sports zijn de teams gescheiden in mannen en vrouwen. Mr. Adrian legde aan het publiek de vraag voor of het niet eens tijd wordt om met gemengde teams te gaan gamen. Volgens een mannelijke geek in het publiek maakt je geslacht bij e-sports geen verschil. “Bij gewone sporten is dat wel het geval want mannen zijn nu eenmaal beter gebouwd”. Oeps, dat kwam er niet lekker uit maar het mocht de pret niet drukken en Mr. Adrian ging snel door naar een andere geek.

Wiflred van der Velden