Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Familie Chabot geeft een uniek optreden in de Tilburgse LocHal

Vader en zoons Chabot vormen als familie een bijzonder kwartet. Journalist Trommelen zal met de vier auteurs tijdens een gesprek in de LocHal ingaan op hun onderlinge relaties, en op de invloed die hun familieband heeft op hun auteurschap.
Vader Bart Chabot gaat tijdens het gesprek met zijn zonen in de LocHal ongetwijfeld in op zijn autobiografie ‘Mijn vaders hand’ | Foto: Josh Hild / Pexels

TILBURG – In april dit jaar kon het optreden dat was aangekondigd als gevolg van de uitbraak van corona niet doorgaan. Maar nu, na een lange periode zonder cultuur, gaat de Bibliotheek LocHal toch weer van start met maar liefst vier schrijvers uit de familie Chabot. Met zelfs nog een zoon meer dus dan in april. Want ook Maurits zal zich bij het gezelschap van vader Bart, Splinter en Sebastiaan voegen. Zij gaan op zondag 18 oktober in de LocHal alsnog in gesprek met journalist Joep Trommelen. Het zal dan gaan over het unieke van de familie en over hun nieuwe werk. Maar het publiek zal ook ruimte krijgen om vragen in te brengen.

Vader en zoons Chabot vormen als familie een bijzonder kwartet. Trommelen gaat met de vier in op hun relaties onderling, en op de invloed die hun familieband heeft op hun auteurschap. Maar ook op wat het betekent om een Chabot te zijn. Zit het schrijven in hun DNA? Zijn ze tot auteur opgevoed? Wat drijft hen echt? Of: Hoe beïnvloeden zij elkaar? En: Wat betekent zoveel ‘uitingsdrang’ in de tussentijd voor de relaties onderling en dus ook voor hun leven als familie?

Van Bart verscheen in januari de spraakmakende autobiografie Mijn vaders hand. En vlak daarna liet Sebastiaan De slaap die geen uren kent het licht zien, terwijl van Splinter rond die tijd ook het veelbesproken Confettiregen verscheen. In augustus volgde Maurits, die journalist is van beroep, nog met een non-fictieboek: Het papieren paleis – de noodzaak van een menselijker rechtssysteem. Dat boek schreef hij samen met Maurits Barendrecht.

‘Niet op hun mondje’

De komst van de vier Chabots naar de LocHal is een unieke kans om niet alleen kennis te maken met de auteurs en hun boeken, maar juist ook met de dynamiek van het gezin dat de bron van hun creativiteit vormt. Het belooft een bijzondere middag te worden met open, oprechte gasten. Want zij staan er toch ook wel om bekend dat ze niet op hun mondje gevallen zijn. Het wordt dus een middag die volgens de bieb zelf zonder twijfel voor verrassingen gaat zorgen.

Web

Het optreden van de familie Chabot is vanaf 26 oktober online te bekijken. Dat kan dan via de site van de Bibliotheek Midden-Brabant of via YouTube.

Kees-Luc Simons