Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Het Espen Eriksen Trio op het podium met saxlegende Andy Sheppard

Het Noorse Espen Eriksen Trio speelde in 2016 al eens eerder in Paradox. Dat was op het 24ste Stranger Than Paranoia, toen nog op een hevig ontstemde vleugel. Maar ze mogen opnieuw aantreden, en nu staat er gelukkig een goed gestemde prachtige vleugel voor ze klaar.Er moet dit jaar nog heel wat gebeuren, wil het concert van het trio van pianist Eriksen overtroffen worden. Vanaf de eerste minuut klopte echt alles!’, schreef JazzFlits over een concert van de groep eerder dit jaar. In Paradox stapt het Espen Eriksen Trio op woensdag 4 december dus het podium op met de legendarische Britse saxofonist Andy Sheppard. Hij is in de eerste plaats bekend van samenwerkingen met Gil Evans, Carla Bley, Tony Levin en George Russell.

Het Espen Eriksen Trio is ruim tien jaar geleden opgericht. Het drietal bracht dan ook tot dusver al vier albums uit op een Noors label. De muziek is in het bijzonder gebaseerd op heldere melodielijnen en een minimalistische, filmische aanpak. Voor het album Perfectly Unhappy uit 2018 componeerde Eriksen de stukken met in zijn achterhoofd de betoverende en lyrische klanken van saxofonist Andy Sheppard. Want de band ontmoette hem enkele jaren eerder tijdens een Engelse tournee. En toen was het vanaf de eerste gezamenlijke noten wel duidelijk dat verdere samenwerking niet uit kon blijven. Het samenspel was naadloos, en het leek alsof de melodieën die Espen componeerde de saxofonist op het lijf waren geschreven.

Andy Sheppard deelt het podium met het trio

Op zijn negentiende hoorde Andy voor het eerst de muziek van John Coltrane. Hij kocht toen een sax en trad drie weken later op met het vermaarde Sphere uit Bristol. En Andy staat intussen ook wel bekend als een van de meest veelzijdige en gevierde musici van Engeland als het gaat om jazz. Hij werkte dus al met allerlei internationale grootheden samen.

Bezetting
Espen Eriksen (piano), Lars Tormod Jenset (bas), Andreas Bye (drums), Andy Sheppard (saxofoons)

Kees-Luc Simons