Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

‘Eendaags Chinees Dansfestival’ in Tilburg

Tilburg – Het Nederlandse Dansgezelschap ‘Groundbreakers’ initieert een ‘Eendaags Chinees Dansfestival’, op 17 maart in Tilburg. Op het programma staan twee choreografieën op basis van Chinese sprookjes en een lezing van schrijfster Lulu Wang om een en ander te verduidelijken.

De in China geroemde ‘Wuxi Performing Arts Group’ brengt het traditionele Chinese dansdrama ‘De Borduurster’. Het verhaal gaat over de strijd van een destijds modern Chinees meisje tegen de feodale ethiek.

Het verhaal van Xiu Niang, een zeer bekwaam Jiangnan-borduurster. Ze is de concubine van Hua Jue, maar wordt verliefd op haar borduurmeester Ming Xuan. ‘De Borduurster’ staat ook in het heden symbool voor de nog steeds ondergeschikte rol van de vrouw in de Chinese gemeenschap.

‘De Kraaiman’ is een hedendaagse dansvoorstelling. Het verhaal draait om de centrale vraag: “hoe het zou zijn om twee levens te lijden, als mens en als kraai?”

Uitmuntende dansers uit China en Nederland nemen je mee naar een hallucinerende wereld die geregeerd wordt door onsterfelijke vogels en goden, waaronder spectaculaire live-animaties. Het verhaal is van de zeventiende-eeuwse schrijver Pu Songling.

Het ‘Eendaags Chinees Dansfestival’ is een mooie manier om de verbindingen van de Chinese klassieke cultuur met de moderne samenleving te leren kennen.

Kaarten zijn te bestellen op www.theaterstilburg.nl. Hier kunt ook meer informatie vinden over de voorstelling.

fotocredits: dansgezelschap Groundbreakers & Wuxi Performing Arts Group

Omroep Tilburg