Docu over indo-rock van regisseur Hetty Naaijkens

Tilburg – Regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich toont in haar nieuwe documentaire ‘Klanken van Oorsprong’ het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond.

Deze week gaat de documentaire Klanken van Oorsprong in première en is te zien in meer dan 25 zalen in Nederland. De documentaire heeft al veel lovende recensies ontvangen.

Aankomende zondag 24 juni is er een speciale voorstelling in Euroscoop Tilburg waar Jimmy T, een zoon en kleinzoon van Reggie Tielman van de wereldberoemde Tielman Brothers, zal optreden.

In Nederland kregen veel Indische bands als The Tielman Brothers en The Crazy Rockers direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock-‘n‘-rollmuziek.

Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot, Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) waren populair, net zoals de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.

Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen, hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

Naaijkens – Retel Helmrich geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands-Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten.

De documentaire is zowel in Euroscoop als in Cinecitta te zien. Kijk voor meer info op cinecitta.nl en voor de speciale voorstelling aanstaande zondag op www.euroscoop.nl

[mh_media type=youtube]

Omroep Tilburg