Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

De Laatste Getuige: Wim Alosery bij Gianotten Mutsaers

De 94-jarige Wim Alosery heeft een zeer bewogen en bijzonder leven gehad. Hij overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst drie concentratiekampen én het bombardement op oceaanstomer Cap Arcona: een scheepsramp die vier keer zoveel slachtoffers eiste als de ondergang van de Titanic. Schrijver Frank Krake schreef er een boek over, en op 6 mei is er bij Gianotten Mutsaers een tweegesprek tussen Krake en Alosery.

Wim Alosery uit Amsterdam moest zich vaak verbergen om te overleven. Als jongetje verstopt hij zich voor zijn dronken stiefvader en als 20-jarige verstopte hij zich voor de Duitsers en de verplichte Arbeitseinsatz. Uiteindelijk wordt Alosery tijdens een razzia opgepakt, en komt hij terecht in Kamp Amersfoort. Hierna belandt hij in de concentratiekampen van Husum en Neuengamme, en ondergaat acht maanden van mishandeling, ondervoeding en dwangarbeid.

Wanneer in 1945 dit concentratiekamp wordt ontruimd door de Duitsers, worden de gevangenen aan boord gedreven van de Cap Arcona. Dit cruiseschip wordt gebombardeerd door de RAF; een vergissing. Slechts een krappe 400 van de ruim 7000 mensen overleven deze ramp. Alosery kan eindelijk naar huis, en nu, in 2018, is hij nog maar de enige die dit verhaal kan navertellen.

Omroep Tilburg