Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

De kabinetsfracties van Paul Bogaert

TILBURG – De betekenis van dingen verandert door de context waarin ze worden geplaatst. Met dat uitgangspunt maakte kunstenaar Paul Bogaert de tentoonstelling ‘Kabinetsfracties’. Tientallen voorwerpen gevangen in kleine kijkkastjes hangen aan de wand bij galerie Kunstig in de Noordstraat.

“In al mijn werk ben ik meer geïnteresseerd in de betekenis dan in de uiterlijkheden van dingen”, vertelt Bogaert. “Iets krijgt een andere betekenis wanneer je er aandacht aan geeft.” Door objecten in te kaderen hoopt Bogaert de mensen te laten zien dat de voorwerpen geïsoleerd iets anders betekenen dan in het dagelijks gebruik.

Zoals velen is ook Bogaert getroffen door de coronacrisis. Galerie Kunstig is gesloten en dus is zijn expositie momenteel alleen door het raam te bekijken. Wel heeft de galerie aangekondigd de tentoonstelling te verlengen. Financieel is het lastig, maar overheidssteun wil Bogaert liever niet. “Wanneer ik geld ontvang, zullen mensen zich ook gaan bemoeien met mijn werk. Dan bolwerk ik het liever met iets minder, dan dat ik allerlei lakeien krijg die mij vertellen hoe ik mijn werk moet doen.”

Tom van Rooijen