De groep beloften Konvooi stelt levensvragen aan de hand van De Ilias

Konvooi, de nieuwste groep beloften van theatergroep Orkater, stelt het publiek levensvragen aan de hand van het oorlogsepos De Ilias. Op 10 oktober speelt deze must-see van Oerol dit jaar in de grote zaal van Theater De Nieuwe Vorst.

In deze moderne bewerking vertolken vijf jonge jongens de rol van vier soldaten en één vrouw. Agamemnon, Achilles, Odysseus, Patroklos en Helena. Anders gezegd: vier kameraden die vastzitten in een bloedbad dat eeuwig lijkt te duren en de mooiste vrouw van de wereld.

Ze zitten klem in een oorlog die niet te winnen is, maar ook niet te beëindigen. Ze weten waarom ze daar zijn: voor de goede zaak. Tot één van hen zich begint af te vragen of die zaak wel zo goed en gerechtvaardigd is. En bij het denken begint dus de ellende.

De groep beloften Konvooi stelt levensvragen aan de hand van De Ilias - scenefoto

Met alleen hun stem als wapen verklanken de spelers alle facetten van de oorlog. Een schreeuw, een lach, maar ook een schietgebedje. Soms monden deze klanken uit in melodieën, dan weer trekken ze zich terug.

Kijk voor meer op de site van De Nieuwe Vorst.

 

‘De vijf acteurs munten uit in het zingen. Dat krijgt extra nadruk door het prachtig geluidsontwerp van George Dhauw met goed gedoseerde echo. Het geeft deze Ilias soms een bijna hemelse klank.’ ‘Dat ze bulken van talent is duidelijk. Deze Ilias smaakt naar meer.’ – Scènes

‘Dood, waanzin en onmacht komen hard aan in deze esthetische voorstelling.’ – Volkskrant

‘De zinloosheid van de oorlog wordt niet alleen gevangen in de rauwe taal van nu, maar ook op prachtige wijze verklankt in a-capellazang, die weerkaatst in de duinen. Daardoor is deze Ilias zowel grof als poëtisch, even brallerig als breekbaar. Juist in die wisselwerking zit de kracht.’ – Het Parool

Kees-Luc Simons