Alles van waarde… : Paul Spapens breekt een lans voor Hasseltplein

TILBURG – Op zondag 21 februari geeft Paul Spapens een lezing over de historie en de cultuur van het Hasseltplein in Tilburg. De lezing heeft als titel ‘Alles van waarde is weerloos’ en is live te volgen.

“De aandacht is al weken gericht op het Hasseltplein, kwetsbaar erfgoed in een stad waar al veel zichtbare geschiedenis is verdwenen. Het is het oudste stukje van Tilburg,” vertelt Paul Spapens, cultuuractivist. De kwetsbaarheid van het plein werd een stedelijk onderwerp als gevolg van de plannen die er zijn met de Postelse Hoeve. Ook de ontwikkelingen in de directe omgeving in de (nabije) toekomst baren veel mensen grote zorgen. Alles wat van waarde is… Naar aanleiding van alle commotie wil de gemeenteraad dat het Hasseltplein tot beschermd stadsgezicht wordt verklaard.

De stad goed bijpraten

De lezing die publicist Paul Spapens geeft is te zien als een poging om Tilburg goed bij te praten over het belang van het Hasseltplein voor de stad. Alleen als je weet wat er speelt, kun je er goed voor opkomen, is zijn stelling. Hij doet dat op de hem eigen wijze met veel aandacht voor de eigenheid van Tilburg en voor aansprekende details. Paul gaat niet alleen vertellen over het plein en de kapel, maar ook over de mensen die er vroeger woonden en hoe het leven in die tijd was. De lezing is een initiatief van de Stichting tot Beheer van de Hasseltse Kapel. Deze vijf eeuwen oude kapel is dan ook de blikvanger van het Hasseltplein.

De kapel is 500 jaar geleden gebouwd en het plein is al 1000 jaar oud. – Paul Spapens

Frankische Driehoek

Dit is een oorspronkelijke Frankische Driehoek. De huidige stad Tilburg is ontstaan uit aan elkaar gegroeide Frankische Driehoeken of herdgangen, waaronder Korvel, Veldhoven (Wilhelminapark) en Heuvel (Heuvelring). “Op het Hasseltplein heerst nog een stilte die wel uniek te noemen is in een hectische stad, een belangrijke reden waarom veel mensen het naar waarde schatten” gaat Paul verder. “Het intieme en rustieke gevoel hangt nauw samen met de Hasseltse kapel waar zo’n 100.000 bezoekers per jaar juist een spirituele rust zoeken.”

Asterix en Obelix

De omgeving van deze middeleeuwse plek is sterk verstedelijkt. In zijn lezing noemt Paul de plek daarom in één adem met het onoverwinnelijke dorpje van Asterix en Obelix. Het verhaal dat hij vertelt is alles bij elkaar een krachtig pleidooi om dit kwetsbare plein de best mogelijk bescherming te bieden en het belang daarvan beslist voor te laten gaan.

Dus ik hoop ook vooral jonge mensen te bereiken, want zij zijn de toekomst van deze stad. – Paul Spapens

Web

De lezing ‘Alles van waarde is weerloos’ is online vanaf 15.00 uur door iedereen te volgen. Dit dankzij een livestream die hier bij Omroep Tilburg te zien is.

Kees-Luc Simons