Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Alexander Malofeev, een jongeman die geen mens snel zal vergeten

De Russische pianist Alexander Malofeev speelt muziek van de componisten Medtner en Rachmaninov in de concertzaal van Schouwburg Concertzaal Tilburg.
Foto: Liudmila Malofeeva

Kamermuziek Souvenir wil bezoekers unieke ervaringen bieden. Avonden die je bijblijven en nog lang op de tong liggen. Ondanks zijn leeftijd en jeugdige uiterlijk weet de Russische pianist Alexander Malofeev dit soort avonden telkens weer uit de mouw te schudden. Woensdag 23 februari maar liefst twee keer live in de concertzaal van Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Alexander Malofeev, 20 jaar jong, is met recht een fenomeen te noemen. Het ‘wonderkind’ is inmiddels net meerderjarig en over heel de wereld beroemd, mede dankzij YouTube en social media. Al op 13-jarige leeftijd won de eigengereide pianist de Tchaikovsky International Youth Piano Competition. En sinds die tijd ging het razendsnel met zijn carrière. Malofeev trad op in alle grote concertzalen, met dirigenten als Valery Gergiev en Riccardo Chailly.

Tijdens Kamermuziek Souvenir speelt Alexander werk van de Russische componisten Nikolai Medtner en Sergei Rachmaninov.

(…), terwijl Malofeev met fluwelen vingertoppen het Non allegro van Rachmaninovs Tweede sonate inzette – Trouw

Malofeev speelde de eerste noten met gezag en resonantie. (Belangrijk.) Hij kalibreerde de openingspagina’s slim. (Ook belangrijk en lastig.) Gedurende het eerste deel speelde hij met virtuositeit (moeiteloos), schoonheid en volwassenheid. Je vergat dat je naar een jongere luisterde. Hij zong in zijn rechterhand, begeleidde zichzelf in de linker. Zijn spel was helder en helder. Zijn trillers waren voorbeeldig – romig, glad. Hij wist wanneer hij zijn tijd moest nemen. Hij zat in de huid van de muziek. – New Criterion

Foto: Emil Matveev

Kees-Luc Simons