“Als mensen aan Afghanistan denken, denken ze vaak alleen aan oorlog en ellende”, vertelt Layla. “Maar Afghanistan is zoveel meer dan dat. Het is een land dat altijd een ontmoetingsplek van culturen is geweest, een belangrijk knooppunt van de zijderoute. Ideeën, technologieën, religies en kunststromingen zijn daar eeuwenlang bijeengekomen en hebben elkaar beïnvloed. Die rijkdom leeft nog steeds voort in de mensen, ondanks alles dat er is gebeurd.”
De Afghaanse jurk
Tilburg telt 229.846 inwoners, met 148 verschillende nationaliteiten. 522 daarvan hebben een Afghaanse afkomst. Voor de expositie Tilburg Wereldstad werd aan Layla gevraagd iets mee te nemen dat haar aan haar geboorteland doet denken. Ze koos voor de traditionele Afghaanse jurk. “Deze zijn heel kleurrijk en worden met de hand gemaakt. Voor ons is de jurk belangrijk, want die dragen we op feestmomenten. De jurk is net zo uniek als de identiteit van de persoon die hem draagt.”
Toch contrasteert de jurk met de huidige realiteit van veel Afghaanse vrouwen. “Tegenwoordig moeten vrouwen een volledig bedekkende boerka dragen, wat het individualisme en de eigenheid van mensen volledig wegneemt. Het zorgt ervoor dat je naar ze kijkt als een grote groep.”
Meer dan wat je ziet op het nieuws
Dat is wat Layla graag ziet veranderen. Tijdens haar lezing op de Afghaanse middag gaat ze dieper in op de culturele gelaagdheid van Afghanistan. Ze vertelt onder andere over oude tradities, zoals poëzie en muziek, die nog steeds een centrale rol spelen in het leven van Afghanen. “Wist je dat de windmolens, die we hier in Nederland zo goed kennen, hun oorsprong vinden in Afghanistan? Of dat Rumi, de beroemde dichter, uit Afghanistan komt?”, vertelt Layla enthousiast. “Poëzie is niet zomaar een kunstvorm voor de Afghaan, het is een levenswijze. Het gaat over liefde, mystieke zoektochten en verbondenheid. Weinig mensen weten hoeveel dat betekent voor het land.”
Niet vanzelfsprekend
De middag draait om meer dan alleen luisteren. Bezoekers kunnen genieten van Afghaanse muziek, kunst en traditionele hapjes. Layla hoopt dat haar verhaal bezoekers met nieuwe ogen naar Afghanistan laat kijken. “De beelden op het nieuws laten maar één kant zien, een laag van ellende die het ware Afghanistan verbergt. Maar als je goed kijkt, ontdek je een land vol cultuur, trots en schoonheid. Ik hoop dat mensen dat meenemen naar huis.”
Layla sluit af met een boodschap die niet alleen over Afghanistan gaat, maar ook over Nederland. “Wat wij hier hebben, is niet vanzelfsprekend. Als je leert kijken naar de verhalen van andere landen, zoals Afghanistan, begrijp je dat nog beter.”
LEES OOK:
Tilburger Judith Nuijten is genomineerd voor Brabander van het jaar