Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

013 Cinecitta International Film Festival laat dertien pareltjes zien

Van 17 tot en met 20 oktober vindt de eerste editie plaats van het 013 Cinecitta International Film Festival (013 CIFF), een uniek boutique festivalmet dertien films, een masterclass en Q&A’s met internationale makers. Zeven van de dertien films zijn Nederlandse premières en niet eerder in ons land vertoond.

Openings- en slotfilm

Op donderdag 17 oktober opent het festival met het Franse komische drama Willy the 1st (Willy 1er). De film gaat over de 50-jarige sociaal onbekwame Willy. Hij gaat, als zijn tweelingbroer overlijdt, eindelijk uit huis. Willy gaat dan in een dichtbij gelegen dorp wonen om voor het eerst zijn eigen leven te leiden. De niet-professionele acteur Daniel Vannet speelt de rol van Willy. Co-regisseurs/schrijvers Hugo Thomas en Marielle Gautier zijn aanwezig en zullen vooraf een introductie en na afloop een Q&A geven.

Het festival sluit ten slotte op 20 oktober met het Duitse drama Hands of a Mother (Die Hände Meiner Mutter). Markus herinnert zich tijdens een reünie van de familie iets vreselijks over wat zijn moeder hem aandeed in zijn jeugd. Hij en zijn vrouw worden dan geconfronteerd met een onvoorstelbare waarheid, die zij onder ogen moeten zien. Andreas Döhler vertolkt de rol van Markus, en Jessica Schwartz die van zijn vrouw. Regisseur/schrijver Florian Eichinger is aanwezig tijdens het festival en op de slotavond voor een introductie en Q&A.

Programma

Het complete programma is te bekijken op de site van het festival.

Masterclass Show me the Money!

Op vrijdag 18 oktober leer je alles over financiering van film en over coproducties. Tijdens deze speciale masterclass zullen (inter)nationale makers en mensen die subsidie geven voor het maken van films in gesprek gaan. Zij zullen dan alle financiële mogelijkheden om een film te maken bespreken.

Speciale gasten

Er zijn diverse speciale gasten aanwezig tijdens het festival:

Hugo Thomas en Marielle Gautier (Willy the 1st) uit Frankrijk, en Florian Eichinger (Hands of a Mother) uit Duitsland. Tevens Florencia Percia (Cetaceans) uit Argentinië. Maar ook Philippe Lesage (Genesis) uit Canada, en Anca Miruna Lăzărescu (That Trip we Took with Dad) uit Roemenië.

Over 013 CIFF

Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 7000 films uitgebracht. Toch sterven veel van deze films, na een enkele (lokale) vertoning, een stille dood. 013 CIFF vertoont daarom van 17 t/m 20 oktober dertien pareltjes uit dertien landen die een tweede kans verdienen. Alle films zijn vermakelijke, doordachte en hoogwaardige voorbeelden van de zevende kunstvorm waar waarschijnlijk niemand in ons land nog van heeft gehoord. Dit is dus de kans om te ontdekken wat je hebt gemist!

Publieksprijs

Het 013 CIFF kent ook een publieksprijs. De winnaar van de meest populaire film van het publiek ontvangt zowel een geldprijs van €1.000,- als een distributiemogelijkheid. 013 CIFF draagt de kosten voor ondertiteling van de film en de distributie in de Benelux.

Praktische informatie

Het programma staat nu in de vorm van een schema op de site van het festival. Kijk op die site voor meer.

Kees-Luc Simons