Tilburgse partijen fel tegen nieuwe asielwet: “Hulp bieden strafbaar? In Tilburg blijven we menselijk”

(foto: Omroep Tilburg).

Zeven politieke partijen in de Tilburgse gemeenteraad spreken zich fel uit tegen de nieuwe asielwet die vorige week door de Tweede Kamer is aangenomen. In een gezamenlijke brief roepen ze het college van burgemeester en wethouders op om zich nadrukkelijk te verzetten tegen de wet. “Mens zijn mag nooit strafbaar worden”, zeggen de partijen.

Het gaat om fracties van D66, GroenLinks, PvdA, SP, ONS Tilburg, VoorTilburg013 en de Partij voor de Dieren. Ze zijn met name kritisch vanwege de mogelijke strafbaarstelling van ongedocumenteerden en mensen die hulp bieden aan mensen zonder verblijfsvergunning.

“Het crimineel maken van hulp is een zeer zorgelijke ontwikkeling”, zeggen de partijen. “Of het nu gaat om vrijwilligers, predikanten, leraren of artsen – mensen die zich inzetten voor kwetsbaren, lopen straks risico op strafvervolging.”

Politie ook kritisch

De partijen wijzen erop dat ook de landelijke politie-top zich kritisch heeft uitgelaten over de wet. Die zou hun werk bemoeilijken en leiden tot onveilige situaties, juist voor mensen die nu al buiten de samenleving vallen. “In plaats van problemen op te lossen, worden mensen verder de schaduw in gedrukt”, aldus de brief. “Alleenstaande minderjarigen, gezinnen en andere kwetsbaren verdwijnen uit beeld.”

Tilburg moet stelling nemen

De fracties doen een beroep op het Tilburgse stadsbestuur om stelling te nemen. Ze willen dat het college zich uitspreekt tegen dit beleid en dat Tilburg zich uitdrukkelijk níét conformeert aan deze “onmenselijke wet”.

“Neem dit beleid niet over. Doe ook alles wat jullie bij machte is om te voorkomen dat deze wet ook wordt aangenomen in de Eerste Kamer – wij zullen dat als Tilburgse fracties ook doen”, schrijven ze.

De partijen verwachten van het college een duidelijke en krachtige reactie, zowel richting Den Haag als richting Tilburgse inwoners. “Het mag in onze stad nooit verboden worden om menselijk te handelen. Iedereen in Tilburg heeft recht op een veilig thuis. We zullen ons fel blijven verzetten tegen deze wet.”

Discussie over uitspraken Yusuf Çelik

De discussie over het landelijke asiel- en woonbeleid zette ook andere politieke verhoudingen in Tilburg op scherp. Aanleiding was een interview op vrijdag 4 juli, waarin wethouder Yusuf Çelik (PvdA) in onder meer Omroep Brabant aangaf dat Tilburg statushouders voorrang wil blijven geven bij de toewijzing van sociale huurwoningen, zolang dat nodig is.

Dat leidde tot kritiek van onder meer de VVD, LST en FvD in de Tilburgse gemeenteraad. De VVD stelde schriftelijke vragen aan het college en was kritisch op de wethouder omdat hij hiermee zou suggereren de wet te willen negeren.

Ook LST en FvD zetten vraagtekens bij de uitspraken van Çelik en vroegen zich af of bestuurders boven de wet staan. FvD vroeg zich af hoe het college zijn wettelijke taak nog serieus neemt als het overweegt landelijke wetten naast zich neer te leggen.

Aan de wet houden

In een latere reactie maakte Çelik duidelijk dat Tilburg zich aan de wet zal houden, mocht deze door de Eerste Kamer worden aangenomen. Wel benadrukte hij dat het college principieel tegen het wetsvoorstel is en zich zorgen maakt over de gevolgen ervan voor de opvang van statushouders.

LEES OOK:
Will (63) is vrijwilliger bij azc Oisterwijk: ‘Als je er niet bent, hebben ze je ook echt gemist’
Tilburg fel tegen schrappen voorrang statushouders: ‘Onzalig plan’
Gemeenten kampen met achterstanden in de huisvesting van statushouders

Edita Saakian