In het bestuursakkoord 2023-2026 ging de gemeente nog uit van sluiting van het zwembad in 2026, zodra het contract met de exploitant afloopt. Goirle zou de jaarlijkse bijdrage van zo’n 186.000 euro stopzetten.
Ook werd onderzocht of een regionaal zwembad – samen met buurgemeenten – een alternatief kon zijn. Maar daar bleek weinig interesse voor: “We hebben contact gezocht met Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg. Maar die zagen niets in een regionaal zwembad”, laat wethouder Koos Krook weten aan Lokale Omroep Goirle. “Toen bleven er nog maar twee opties over: het Waterspoor sluiten, of kijken of we het tóch konden behouden.”
Huidige exploitant wil graag door
De ommekeer kwam toen de gemeente opnieuw in gesprek ging met de huidige exploitant. Die bleek het bad dolgraag open te willen houden. “Toen werd het een ander verhaal en zijn we gaan uitzoeken: hoe zit het nu eigenlijk met dat zwembad?”
Samen met Sportfondsen gaat de gemeente nu om tafel om de mogelijkheden te onderzoeken. Het eerste gesprek staat deze maand gepland. Daarbij gaat het onder meer over het onderhoud op de lange termijn, de exploitatie, de openingstijden en het aantal bezoekers.
In de raadsbrief staat: ‘Over de financiële gevolgen kunnen we op dit moment nog niets zeggen. Dat zullen we op een later moment met u delen.’
Raad beslist in november
Hoewel het college enthousiast is over het behoud van het zwembad, moet de gemeenteraad uiteindelijk een besluit nemen. De wethouder stelt voor om de jaarlijkse kosten toch weer op te nemen in de begroting. In november hakt de raad daarover de knoop door.
Volgens de wethouder is er nu wél ruimte in de begroting. “Uiteindelijk gaat het over de vraag: heb je het ervoor over om een zwembad te hebben in je gemeenschap?”. Wel is het mogelijk dat het genoemde bedrag van 186.000 euro per jaar uiteindelijk hoger uitvalt.
Ophef over sluiting buitenbad
De Lijst Riel Goirle (LRG) trok onlangs nog aan de bel over het zwembad. Begin juni stelde de partij vragen aan het college, nadat het buitenbad tijdens een warme zomerdag weer gesloten bleef. “Een buitenbad sluiten bij 30 graden is niet uit te leggen”, aldus raadslid Mark Verhoeven.
Hij is blij dat het bad voorlopig open blijft: “Dat is een stap in de goede richting. Maar we willen wél duidelijkheid over de afspraken, de kosten en de investeringen die nodig zijn om het bad nog zeker 15 jaar open te houden.”
LRG benadrukt dat ze nog altijd wachten op een inhoudelijke reactie van het college. De partij pleit daarnaast voor meer onderzoek naar de inzet van vrijwilligers en flexibele openingstijden.
